Бившият министър на правосъдието и обществената сигурност на Бразилия Серхио

...
Бившият министър на правосъдието и обществената сигурност на Бразилия Серхио
Коментари Харесай

Ексминистър свидетелства в съда срещу Болсонару

Бившият министър на правораздаването и публичната сигурност на Бразилия Серхио Мору ще даде показания през днешния ден във Федералната полиция в Куритиба, столицата на южния щат Парана, където ще отговори на обвиняванията против президента Жаир Болсонару, съобщи Prensa Latina.

В правосъдното съвещание Мору ще изясни изказванията, които е направил, когато на 24 април хвърли оставката си.

Тогава той разгласи, че се отдръпва поради Болсонару, който си разрешавал политически намеси в следствия, свързани със синовете му.

Федералния висш съд почете настояването на генералния прокурор на републиката Аугусто Арас и одобри тримата юристи, назначени от прокуратурата, които да съпровождат някогашния арбитър по време на показанията му.

На Моро е даден период от пет дни да свидетелства.

В изявление той съобщи, че почита Болсонару, само че не може да лъже. Също по този начин разгласи, че и други министри от кабинета знаят за злоупотреби.

Съдията от Федералния висш съд на Бразилия Александър Мораес по-рано анулира назначението на Александър Рамажени за нов началник на федералната полиция в страната.

Решението за уволняване на някогашния началник на федералната полиция Маурисио Лейте, взето от бразилския президент, провокира остра политическа рецесия.

Според Мору бразилският президент е уволнил полицейският началник, с цел да предотврати следствието на наказателни каузи, свързани с синовете на президента.

Моро закупи национална и интернационална известност, като управлява сред март 2014 година и ноември 2018 година правосъдния развой в първа инстанция за закононарушенията, открити в антикорупционната интервенция " Лава Жато ".

Той прати някогашния президент Луис Инасио Лула да Силва през 2017 година за девет години и шест месеца затвор за хипотетични актове на корупция.

Болсонару провокира серия от кавги към пандемията от ковид с пренебрежителното си отношение, поради което още веднъж бе глобен от съда.

Това докара и до промяната на здравния министър поради разнобой във властта. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР