Бившият министър на околната среда и водите в правителството на

...
Бившият министър на околната среда и водите в правителството на
Коментари Харесай

КПКОНПИ проверява ексминистъра Борислав Сандов, дал 1,2 млн. лв. за броене на птици

Бившият министър на околната среда и водите в държавното управление на Кирил Петков – Борислав Сандов, е обект на инспекция от Комисията за противопоставяне на корупцията и нелегално добито имущество (КПКОНПИ), оповестява " Труд " като се базира на източници от екоминистерството.
 
В началото на годината от Министерство на околната среда и водите са изискани документи, свързани с предоставено от Сандов задание за броене на птици. От години партията на Сандов – " Зелено придвижване ", и свитата от неправителствени екоорганизации към нея, калкулират обилни по размер финансови доходи от сходни действия, контролът върху осъществяването на които на процедура е неосъществим.
 
Антикорупционната комисия ревизира Сандов за 1,2 млн. лева, които е трябвало да се платят на Националния природонаучен музей за следващото броене на пернати предишното лято. Подозренията са, че парите е трябвало да стигнат до лица, които може да са свързани с някогашния екоминистър и съпредседател на партия " Зелено придвижване ", част от коалиция " Демократична България ".
 
Сандов е упълномощил преброяването през май 2022 година, като усвояването на средствата е трябвало да завърши до септември. Това значи, че Министерство на околната среда и водите е трябвало да заплаща по 250 000-300 000 лева на месец. Проверката на КПКОНПИ би трябвало да откри и дали с предоставеното от Борислав Сандов задание, не дублира различен, финансиран от страната план за преброяване на диви птици.
 
 КПКОНПИ КПКОНПИ Източник: Zonanews
Въпреки късия му мандат като министър, това е най-малко третата инспекция по отношение на Борислав Сандов, която е стартирала през последните месеци. Предходните две също са за изясняване на сигнали за нередности позволени от Сандов, който не съумя да стане народен представител в сегашния парламент.
 
През декември стана ясно, че Агенция " Държавна финансова ревизия " (АДФИ) ревизира Сандов поради подписан от него контракт с неправителствена организация, която е трябвало да охранява предпазени територии. Оказва се, че НПО-то, което получава поръчката от Министерство на околната среда и водите, е основано единствено месец по-рано.
 
АДФИ ревизира Борислав Сандов и поради девет контракта, които Министерство на околната среда и водите е сключило с разнообразни структури на Българската академия на науките (БАН) на обща стойност 4,7 млн. лева, само че без да е провеждало публични поръчки. Един от тези контракти е и този за броенето на птици.
 
От Софийската градска прокуратура оставиха без коментар въпроса – дали и по кое време инспекциите против Сандов ще прераснат в досъдебни производства.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР