Бившият министър на икономиката от кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев отхвърли

...
Бившият министър на икономиката от кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев отхвърли
Коментари Харесай

Николай Василев за еврозоната: Няма да има ценови шок, това са бабини деветини

Бившият министър на стопанската система от кабинета "Сакскобургготски " Николай Василев отхвърли опасенията, че въвеждането на еврото в България ще докара до ценови потрес. Според него това са "бабини деветини и измислици на хора, които не са експерти или са популисти. "

"Като се огледа инфлацията на всички, влезели в еврозоната, се вижда, че няма никакво значение дали са влезели или не – т.е. няма удвояване на цените. В Литва даже цените са паднали”, аргументира се той.

Неговите упования са цените на артикули като коли, компютри и облекла да паднат поради "намаления риск ".

"Най-малко би трябвало да приказваме за цените, това е 10% от цялата тематика. 40% от нея е регулацията и интеграцията на банковия и финансовия бранш – в случай че бяхме в еврозоната, щяхме да имаме втори, европейски, банков контрол и някои неща отпреди години може би нямаше да се случат”, уточни Василев, визирайки случая с КТБ.

Бившият стопански министър посочи също по този начин, че страна от еврозоната има друг имидж. По негови думи ще ни вземат по-сериозно, ще има повече вложения, ще ни се увеличи кредитният рейтинг, ще имаме по-ниски лихви.

"Може да има среди, които не желаят европейски банков контрол, несъмнено преди 20 години е имало контрабандни среди, които не са желали да влезем и в Европейски Съюз ", разяснява Николай Василев пред bTV.

"През 2005 година щях да ви кажа, че България е подготвена да влезе в еврозоната, само че по-късно това не беше огромен политически приоритет, други тематики бяха излезли на напред във времето. Както и за Европейски Съюз – когато и да влезем в еврозоната, постоянно е по-добре за нацията и за страната, а всевъзможни страхове са измислени”, уверен беше някогашният министър.

След като България кандидатства за еврозоната, ще трябват няколко години – три или повече. Въпросът е публично да изявим своето предпочитание, акцентира Василев.

Няма да има причини за отговор "не”, в случай че си сложим кандидатурата, счита той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР