Бившият министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов и бившият

...
Бившият министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов и бившият
Коментари Харесай

Владислав Горанов в новия списък Магнитски, Овчаров също вътре

Бившият министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов и някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров (БСП) са вкарани в новия лист на глобени лица по закона " Магнитски " в Съединени американски щати.

В листата попадат още някогашните депутати от Българска социалистическа партия Иван Генов и Николай Малинов, както и някогашният шеф на АЕЦ " Козлодуй " Александър Николов. Генов също е някогашен шеф на " Козлодуй ".

Основанието за глобите съгласно Министерството на финансите на Съединени американски щати: " необятното им замесване в корупция в България ".

Под наказания са сложени четири сдружения, следени от Малинов, както и една компания на Горанов - преди година той сътвори консултантска компания, откакто беше заставен да напусне политиката.

Конкретните обвинявания против Владислав Горанов са за " законодателни операции ".

Финансовото министерство на Съединени американски щати показва, че той има връзки със глобения от OFAC олигарх и някогашен български народен представител Делян Пеевски.

" Горанов е употребявал своята позиция като министър на финансите, с цел да улеснява подкупването на български служители и да лиши българското държавно управление от данъчни доходи в интерес на български олигарси ", се споделя в известието на американските управляващи.

В описанието на провиненията му се показва, че Горанов е " взел участие в корупционна скица, довела до това, че десетки милиони евро са платени на български държавни чиновници в подмяна на законодателство в интерес на заинтригувани страни, свързани с хазартната промишленост " - отпратка към обвиняванията на Васил Божков (също глобен по " Магнитски " ) против Горанов и ГЕРБ.

Румен Овчаров, Иван Генов и Александър Николов са глобени за " корупция, обвързвана с енергийни контракти ".

" Овчаров неведнъж се е замесвал в корупционни енергийни контракти с съветски енергийни компании, като е получавал подкупи и други облаги в подмяна на контракти с закрепени цени за съветски газ и нуклеарно гориво, както и за поддръжка на поръчки в АЕЦ " Козлодуй ", се споделя в известието.

Министерството на финансите на Съединени американски щати твърди, че Румен Овчаров е получил " над 5 милиона евро в офшорни банкови сметки, откогато е служил като министър на енергетиката " (2005-2008).

Според следствието на американците - договорите за съветско нуклеарно гориво, по които са преговаряли подставени лица на Овчаров, са нараснали разноските на АЕЦ " Козлодуй " с до 50 млн. евро.

Николов и Генов също са непосредствено упрекнати в корупция - за това, че са се съгласили да получат 5 милиона лв. подкупи от задгранични мениджъри в областта на нуклеарната енергетика в подмяна на гаранции за контракти с " Козлодуй ".

" Дори след напускането на поста изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй ", Иван Генов е изискал 3 млн. лева подкупи от български мениджъри, с цел да улесни преразглеждането на поръчки на АЕЦ в интерес на техните компании ", се споделя в известието.

Николай Малинов е упрекнат в рушвет на български арбитър, за да получи позволение да пътува в Русия макар мярката си за неотклонение по следствието против него за съветски шпионаж.

В известието не се загатва името на съдията, само че още през 2020 година Съединени американски щати не разрешиха на Андон Миталов от тогавашния Специализиран съд да стъпва на американска територия точно по обвиняване в корупция. Миталов беше съдията, който позволи на Малинов да пътува до Русия.

Делото за шпионаж против Малинов още не е завършило на първа инстанция.

Очаквайте детайлности
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР