Една безплатна чаша чай - всичко в сериала Baby Reindeer

...
Една безплатна чаша чай - всичко в сериала Baby Reindeer
Коментари Харесай

Baby Reindeer: Сериалът на ръба между хумора и ужаса, който и Стивън Кинг харесва

Една безвъзмездна чаша чай - всичко в сериала " Baby Reindeer " стартира с този безопасен жест.

Приключва с 41 000 мейла, 744 туита, 100 страници с писма и 350 часа записи на гласови известия в интервал от 4 години.

Свикнали сме да гледаме истории за полов тормоз и гонене по отношение на дами, само че новият английски сериал по Netflix обръща функциите - освен на половете, само че и на усещанията за жертва и нападател.

" Baby Reindeer " e същинската история на Ричард Гад (комик и основател на сериала), който се оказва обект на обсесивно предпочитание от страна на по-възрастна жена, неспособна да разграничи действителността от фантазиите си.

Героят му в сериала е Дони - младо депресирано момче от Лондон, което мечтае за актьорска кариера, само че е насила да се прехранва с работа като барман, а спорадичните му излизания на сцената приключват с провали.

Обожателката му се появява по случайност в бара, с неугледния си тип, натрапчивия си взор, истеричния си смях и нелекуваната си митомания.

Марта се показва за адвокатка, която работи в авторитетна адвокатска фирма и поддържа връзка с цялото държавно управление.

Истината е, че е безработна, осъждана е за тормоз, живее сама в апартамент със съмнителни хигиенични условия и цялостни профила си във Фейсбук с неприятно изрязани колажи на себе си с известни персони.

Изпраща мейли с ръчно прибавен надпис " Sent from my iPhone ", макар че употребява остаряла Nokia с копчета. И това е най-малкият проблем в връзката с нея. Защото сега, в който Дони я съжалява и ѝ предлага чаша чай за сметка на заведението, тя стартира да трансформира живота му в призрачен сън.

Това, което отличава " Baby Reindeer " от типичния stalker-трилър, е самоироничният комизъм.

Ако харесвате " Fleabag " и " I May Destroy You " - този сериал е за вас.

Доста бързо Дони схваща в какво се замесва. Дори сътрудниците му в бара се подиграват с него.

Но всяка крачка, с която той се отдръпва от Марта, е последвана от две крачки напред към нея.

Епизод 1 стартира с решението му да подаде сигнал в полицията против преследвачката си. Но не може да изясни за какво го прави с цели шест месеца забавяне.

Отговорът на въпроса се разпростира в идващите седем серии, които разкриват и много по-дълбоки размишления за премълчаваните контузии.

" Baby Reindeer " e в странната сива зона сред смешното, срамното и ужасяващото. Може да ви накара да изпитате по едно и също време състрадание и яд по отношение на всеки от основните настоящи лица. Има и доста по-мрачно чувство от това да бъдеш уединен, неразбираем и пренебрегнат - и това е психопатичната " обич ", операцията, превръщането на индивида в " дивеч " или играчка.

Историята не е за усета на всеки фен, само че заслужи похвали от Краля на ужаса Стивън Кинг.

Кинг съпоставя " Baby Reindeer " със своята класика в жанра " Мизъри ", в която прочут публицист става заложник на вманиачена почитателка след автомобилна злополука.

Неговият воин не търси нейното внимание, той попада в пъкъла, без да може да се освободи.

Но Дони от " Baby Reindeer " самичък отваря вратата за дявола.

" Чашата с чай е единствено началото. Дори когато открива какъв брой нестабилна е Марта (а Дони не е първата ѝ жертва), той е некадърен да се откачи от нея ", написа Стивън Кинг в свое ревю за английския " Times ".

" Най-големият принос на " Baby Reindeer " e в това, че съумяваме да разберем за какво лишава толкоз дълго време на Дони да подаде сигнала. Не тъй като насилникът е жена, не тъй като тя е с изключително надноремно тегло (но единствено какъв брой бързо може да се движи, когато е гневна...). Причината е, че надълбоко в себе си Дони има вяра, че си го заслужава ", написа Кинг.

Историята от " Baby Reindeer " заживява собствен живот и отвън стрийминг платформите.

Зрители на сериала стартират да проверяват кои са действителните персони, към които Ричард Гад основава сюжета. Актрисата в една от основните функции Джесика Гънинг приканва " интернет детективите " да спрат да търсят коя е дамата - неин прототип - и да вършат спекулации на непознат тил.

The Daily Mail даже разгласява и изявление с въпросната " анонимна " преследвачка, която упреква Ричард Гад в " тормоз " и твърди, че ще го съди поради осветяването на историята. Също както в сериала, размяната на функции продължава. А границата сред действителността и манията се размива много елементарно.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР