Бившият мениджър на Wirecard Ян Марсалек, който избяга в Русия

...
Бившият мениджър на Wirecard Ян Марсалек, който избяга в Русия
Коментари Харесай

Ян Марсалек, работил с обвинените за шпионаж българи във Великобритания, от години е бил в руските тайни служби

Бившият управител на Wirecard Ян Марсалек, който избяга в Русия и който се счита за обвързван с упрекнатите в шпионаж във Англия българи, евентуално е работил за съветските секрети служби от години. Това демонстрират следствия на немската социална медия ZDF, списание " Дер Шпигел ", австрийския в. " Дер Щандард " и съветската проверяващ уебсайт The Insider.
 
Пореден задържан българин за шпионаж в интерес на Русия
Разследванията се появяват дни откакто английските управляващи оповестиха, че са арестували още един българин, на 38 години, с изключение на петимата, упрекнати в шпионаж предходната година, за който се твърди, че е забъркан в интервенции за наблюдаване в Черна гора през 2021 и 2022 година Заподозрените отхвърлят това.

Още след оповестението на обвиняванията против Орлин Русев и другите четирима през август 2023 година в английски документи на полицията и прокуратурата се появи изказванието, че таман Марсалек е работил с тях и е давал задания.
 
Днес водещите европейски медии описват, че Марсалек се срещнал със Станислав Петлински, човек с отлични контакти в съветския уред за сигурност, посредством държанка от Русия през 2014 година Според следствието Петлински по-късно споделил в дребна група, че по-късно е трансферирал Марсалек на съветското военно разузнаване, известно като ГРУ.

" Част от разследваща клетка "
ZDF следва да излъчи следствието си, само че прецизира, че Петлински отхвърля да е съветски сътрудник, а твърди, че по-скоро запознавал Марсалек с авторитетни руснаци чак до депутати в Думата. Петлински, който назовава себе си " консултант по сигурността ", удостовери, че е пътувал до Сирия през 2017 година с Марсалек и тогавашния началник на разузнаването на съветската ЧВК " Вагнер ". Той е забъркан и в покупко-продажбите на Марсалек с либийските наемници. Западните разследващи служби също допускат, че Петлински е работил от години за съветските секрети служби.

Австрийски документи от следствие разказват Марсалек като част от " разследваща клетка, чиито потенциал и благоприятни условия са били употребявани от съветските разследващи служби ". Руските управляващи, наподобява, помогнали на Марсалек да добие нова идентичност, откакто избяга, във вихъра на абсурда с рухването на Wirecard, през 2020 година Той употребявал паспорта на съветски православен духовник.

Междувременно " Ханделсблат " писа през днешния ден, че Оливер Беленхаус, основен очевидец по делото за Wirecard, е получил защита след предизвестие от английското контраразузнаване MИ-5. Опасността, продължава медията, е обвързвана някогашния му сътрудник от Wirecard. Британските проверяващи в действителност считат, че Марсалек играе съществена роля в тази шпионска мрежа, а Берлин е възприел сигнала от Лондон за меродавен.

В резултат Беленхаус е на незнайно място, под непрекъснато наблюдаване, с двама души защита, напълно малко откакто бе освободен условно след три години и половина в ареста поради ролята си в абсурда с рухването на Wirecard. Като някогашен началник на подразделението на Wirecard в Дубай той прави самопризнания, които водят до обвинявания във подправяне на счетоводни документи, пазарна операция и други против него и някогашния изпълнителен шеф на компанията Маркус Браун.
 
Марсалек съгласно тази информация и показанията на Беленхаус също играл централна роля в абсурда, довел до рухването на компанията. От години се счита, че е в Москва, където съгласно " Ханделсблат " и други немски медии през 2023 година е поддържал връзка с съветски разузнавач (вероятно става дума на Орлин Русев, бел. ред.).

Чатове
Месец по-късно английската прокуратура повдигна обвинявания на Орлин Русев и другите четирима българи. Твърди се, че двете дами и тримата мъже на възраст сред 29 и 45 години са възнамерявали и направили интервенции за съветските секрети служби от името на Марсалек. По-конкретно се говореше за наблюдаване и шпионаж на хора и места от интерес за Москва - като обект на НАТО в Германия и казахстанското посолство в Лондон. Разследващите считат, че шпионската клетка цели главно да събира информация в опит да " поддържа съветската страна в осъществяването на враждебни дейности против съответни цели " - даже вероятно похищение на тези цели, написа в обособеното си следствие " Ханделсблат ".
 
Британските проверяващи разчитат на протоколи от няколко чат приложения като telegram и китайското " Уичат ". Има и свидетелства, в това число на хора, които трябвало да следят обвинените в шпионаж. Чатове в Telegram демонстрираха, че таман Марсалек е работил като медиатор с Кремъл, давайки нареждания на Орлин Русев, който ги давал на другите четирима. Марсалек обаче плащал и на петимата - посредством криптовалута или в брой посредством медиатор.

Чатовете демонстрираха и че Марсалек и Русев са обсъждали даването на военно съоръжение за Русия, шпионско съоръжение и хакерски офанзиви. Двамата се познавали най-малко от 2015 година " Ханделсблат " разполага с най-малко девет мейла, които Русев разменил с него в адреса му в " Уайъркард ". Съобщенията му били свързани със смарт телефони с " доста екзотични функционалности " и достъп до специфични мобилни протоколи за връзка, които съгласно специалисти разрешават на консуматори да прехващат трети страни.

Според прокуратурата Русев дал операционния център за дейностите от името на Марсалек, който почнал да се укрива, и живеел на към 200 км от Лондон. Обвиняемите също по този начин от време на време се дегизирали като публицисти. Разследващите намерили на 19 февруари 2023 година съоръжение за наблюдаване, подправени документи, прес карти и облекла с надписи на каналите Discovery Channel и National Geographic.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР