Бившият капитан на българския национален отбор Стилиян Петров и голмайсторът

...
Бившият капитан на българския национален отбор Стилиян Петров и голмайсторът
Коментари Харесай

Стилиян Петров и Димитър Бербатов атакуваха с въпроси БФС

 Efbet2023 Horizontal
Бившият капитан на българския народен тим Стилиян Петров и голмайсторът на страната ни Димитър Бербатов приканиха за незабавни промени и оставки от управлението на Българския футболен съюз (БФС). Това стана посредством известия в обществените мрежи, а причина за позициите им бяха две обособени събития. Припомняме, че двамата са съпротива на президента на БФС Борислав Михайлов. Повод за настояването на Петров е провалянето на България от Черна гора с 0:1 преди два дни. Според него Младен Кръстаич ще бъде освободен, а методът на работа ще остане същия.

Димитър Бербатов пък съпостави обстановката с Михайлов със абсурда към президента на испанския футбол Луис Рубиалес. Преди ден той подаде оставка, пристигнала поради целувката с футболистката Джени Ермосо по време на награждаването на международното състезание за дами. След отстраняването на Рубиалес, вившият нападател на Манчестър Юнайтед пита в какъв брой огромен скандал би трябвало да се замеси президент на източноевропейска футболна федерация, с цел да се стигне до глоба от ФИФА.

 

Ето какво написа Стилиян Петров в профила си във Фейсбук:
" Здравейте, български футболни почитатели. Гледахте ли мача с Черна гора? Отново ли имаше неспиращи в главите ни “Защо ”, “Как ” и “Кога ” след мача? Как ние, българските почитатели, би трябвало да се оправим с повтарящи се загуби на националния тим, безхаберните изявленията и безочливите обещания на деградирали ръководители? Омръзна ли ви от празни обещания и клишета? Колко пъти още би трябвало да чуем: толкоз си можем, подмладяваме тима, до три години, до пет години? Как да поддържаме реалистичните упования към нашите момчета? Разбираме, че и успеха, и загубата са част от спорта. Въпреки че множеството мачове на националния ни тим приключват разочароващо и мъчително за всички нас в последните години! Как да се съсредоточим върху позитивни страни във всеки развой, вместо да мислим единствено за загубите? Сериозно внимание би трябвало да се обърне на представянето на обособените играчи, подобряването на тима или други фактори, които демонстрират прогрес. Как да оценим още веднъж насладата и любовта към националния тим и играчите, носещи националната фланелка? Как да преоткрием и прегърнем насладата още веднъж да бъдем почитатели с усмивки и приятност? Защо ли не можем да си спомним за какво се влюбихме в спорта и в националния тим преди всичко? Но по какъв начин да подкрепим тима, когато управителните органи са занемарили и потиснали всички по този начин значими и нужни процеси за развиване на българския футбол? Как да участваме в полемики, положителни и надграждащи, с цел да можем да излезем от този обаян кръг? Омагьосан кръг, управляващ се от задлъжняли, неподготвени и корумпирани хора. Всички тези повтарящите се загуби, засягащи психическото благоденствие или цялостното наслаждение от футбола за всички нас. Да не забравяме, че да бъдеш почитател, значи да си предан и да подкрепяш тима си през възходите и паденията. За страдание, в последните години възходи малко, падения доста. Сега следва промяната на следващия треньор. За следващ път един си потегля и идва идващият, а процесът на ръководство и дейностите на управителните органи си остават все същите – остарели, некомпетентни и компрометирани. Докато тези управници не бъдат изритани и държани под отговорност за всичките им управнически недъзи, няма да усетим онази приятност още веднъж. Единствено цялата българска общност може да извърши това. Защо? Защото няма по какъв начин да заплащат на съдии в съдилища, няма по какъв начин да заплашват клубове, няма по какъв начин да дават обещание оскъдни заплатки на затънали до гушата сънародници. Камъни и колове би трябвало за тези таратутняци. „ Българи, юнаци “, а не „ мафия “ желаеме да чуваме на мачовете на националния тим. Българи юнаци, подкрепящи нашите момчета. "
 

Ето какво написа и Димитър Бербатов:

" Защо си затваря очите ФИФА за изцепките на президента на БФС? В какъв брой огромен скандал би трябвало да се замеси президент на източноевропейска футболна федерация, с цел да се стигне до глоба от ФИФА?

Един президент на футболна федерация може да получи възбрана от ФИФА идващите 15 години да се занимава с футбол на национално и интернационално равнище, а името на различен към този момент 18 години продължава да бъде забърквано в кавги, без да му бъде потърсена отговорност от интернационална футболна институция. Има нещо общо сред тези двама президенти - макар големия публичен напън за подаване на оставка, те са се вкопчили в постовете си и отхвърлят да ги изоставен. ФИФА назовава такова държание „ африкански синдром “.

Скандалът, който завихри Луис Рубиалес, когато целуна Дженифър Ермосо по устата по време на формалната гала по награждаване на Световното състезание по футбол за дами, не слиза от челните места на интернационалните медии към този момент над 20 дни. Общественият напън за отстраняването му от поста е голям. ФИФА образува етично дело против Рубиалес и го в профил от поста му за 90 дни. Очаква се ФИФА да упорства за наказване от 15 години, в които той да няма право да се занимава с футбол. (След това Рубиалес подаде оставка.)

По смисъла на разпоредбите на ФИФА, обвиняването в полово посягане е еднообразно по тежест нарушение с това в расизъм, черно тото и корупция. А това са част от обвиняванията, които не просто „ висят на врата “ на Борислав Михайлов, само че изрично уронват оскъдните останки от престижа на българския футбол.

Подозренията за присъединяване в схеми с уредени мачове и близостта на Михайлов с боса на черното тото Дан Тан датират още от 2010 година, когато двамата бяха снимани да честват Нова година в Сингапур в компанията на различен обвинен за черно тото българин – Костадин Хаджииванов. В следствие дясната ръка на Дан Тан – Радж Перумал, написа в книгата си, че това били „ българските сътрудници “ на Дан Тан. Скандалът за черно тото гръмна по време на приятелския дуел Естония-България през февруари 2011 година, договорът за който е бил подписан единствено два дни след новогодишното тържество. И макар че българските управляващи тогава не ревизираха случая, ФИФА проверява и анулира резултата от мача, а основният арбитър беше задържан в Унгария.

И това беше единствено стартът на поредицата тежки спортни и обществени кавги, които бележат огромна част от ръководството на Борислав Михайлов на БФС. В идващите няколко години станахме очевидци на расизъм по време на два дуела България-Англия, отекнали в целия свят, данни за стопански закононарушения и непозволено консумиране на държавни средства от страна на БФС, следствие за корупция във футболното ни съдийство и голям брой разгулен и дискриминативни прояви на Михайлов в ефирен ефир.

Михайлов бе заставен да подаде оставка, която необичайно за какво не бе призната от Изпълнителния комитет на БФС незабавно, само че след повече от година, когато Димитър Бербатов разгласи кандидатурата си за президент на БФС, Михайлов ненадейно отдръпна оставката си на идващия ден и се завърна като избавител на българския футбол. След връщането му във футболната ни централа, президентът на БФС е упрекван, че е съсредоточил старания в премахване на повече от 130 клубове-членове на БФС, които желаят смяна в управата на федерацията, и че съзнателно анулира в последния миг Конгреса на БФС, плануван за 18 март 2022 година, от боязън да не загуби от Димитър Бербатов, който се употребява с необятна социална поддръжка.

И след всичко това, два въпроса към момента чакат своя отговор: В какъв брой огромен скандал би трябвало да се забърка президент на източноевропейска футболна федерация, с цел да се стигне до глоба от страна на ФИФА? Интересува ли се ФИФА от ръководството на източноевропейските футболни федерации?

Защо ФИФА не демонстрира същата неотстъпчивост и отношение към провиненията на Борислав Михайлов, който неведнъж е уронвал престижа на българския и международния футбол, както международната федерация направи с президента на Кралската испанска футболна федерация Луис Рубиалес?

Ненамесата на ФИФА в тази ситуация „ Михайлов “ подсказва за двоен стандарт. Излиза, че ФИФА реагира, единствено когато това е подбудено от необятен публичен интерес. Това не приказва добре за международната футболна централа и процесите там.

Тъй като БФС е член и на ФИФА, и на УЕФА, задаваме същия въпрос и към европейската футболна асоциация: УЕФА, в какъв брой огромен скандал би трябвало да се замеси президент на източноевропейска футболна федерация, с цел да се стигне до глоба? "
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР