Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел получи най-високия орден за

...
Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел получи най-високия орден за
Коментари Харесай

Меркел получи най-високото отличие на Германия въпреки критиките към наследството ѝ

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел получи най-високия медал за заслуги в страната - отличие, с което са удостоени единствено двама други някогашни водачи преди нея.

Меркел, която ръководеше страната в продължение на повече от 16 години, беше удостоена с Големия кръст на Ордена за заслуги като самопризнание за приноса ѝ към политическия живот. Това се случи на особено събитие, на което участваха нейни политически съдружници, президента Франк-Валтер Щайнмайер и сегашния немски канцлер Олаф Шолц.

Щайнмайер похвали Меркел като " невиждан политик ", който сполучливо е управлявал Германия в сложни времена, в това число финансовата рецесия през 2008 година и бежанската рецесия през 2015 година

" Вие помогнахте на страната ни да реализира нов стопански триумф в изискванията на невиждани провокации. Гледаме обратно към тези 16 години на съвсем непрестанен стопански напредък...Във време, когато нашият континент заплашваше да се разпадне, Вие задържахте дружно центъра и периферията, севера и юга, изтока и запада ", съобщи президентът.

Докато Щайнмайер приказва в продължение на половин час, речта на Меркел беше единствено 5 минути.

Хората постоянно приказват за това каква змийска яма е политиката. Мога да кажа, че нямаше да я преживея, в случай че я нямаше другата страна на политиката.

Großkreuz, или " Големият кръст ", е най-високият орден за заслуги в Германия. Той е бил присъждан единствено на още двама предходни канцлери: Конрад Аденауер през 1954 година и Хелмут Кол през 1998 година

Не всички обаче останаха удовлетворени от това Меркел да получи влиятелния медал. Недоволство показаха даже някои от членовете на личната ѝ партия, които повдигнаха въпроса дали наследството ѝ дава отговор на условията.

Някои считат, че награждаването е станало прекомерно покрай края на 16-годишния ѝ мандат като канцлер и по този начин не може да се направи справедлива оценка за нейното ръководство и завещание. Други настояват, че точно нейните дейности са съдействали за проблемите, пред които Германия и Европа са изправени сега.

" Смятам, че е неточност да се присъжда ордена на Меркел в този момент - година и половина след края на мандата ѝ ", съобщи Андреас Рьодер от ХДС, който добавя, че позицията на някогашния канцлер по отношение на Русия е една от най-големите външнополитически неточности на страната.

Решенията на Меркел да отдръпна Германия от нуклеарната енергетика и да се опита да сътвори работни връзки с Москва, в това число да насърчи енергийната взаимозависимост от нея, се преглеждат от доста германци като голяма неточност.

Съюзниците на Меркел опазиха нейните решения, като акцентираха, че тогава тя се е пробвала да резервира Германия и Европа в равновесие в интервал на обилни разтърсвания.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР