Бившият италиански премиер Джулиано Амато твърди, че през 1980 г.

...
Бившият италиански премиер Джулиано Амато твърди, че през 1980 г.
Коментари Харесай

Френска ракета е свалила италиански самолет при опит за убийство на Кадафи през 1980 г., твърди експремиер на Италия

Бившият италиански министър председател Джулиано Амато твърди, че през 1980 година ракета на френските военновъздушни сили по нехайство е свалила пътнически аероплан над Средиземно море при несполучлив опит за убийството на тогавашния либийски водач Муамар Кадафи .

В изявление за всекидневника от 2 септември той твърди, че става дума за плануван опит за нападение против Кадафи, в който е забъркан военният алианс НАТО.

Амато приканва френския президент Еманюел Макрон да опровергае или удостовери изказванието му за повода за злополуката на 27 юни 1980 година, при която умират всички 81 души на борда на италианския пътнически аероплан. „ Това ще бъде опция за Елисейският замък да измие срама, който тежи върху Париж “, споделя още експремиерът.

Изданието " Политико " отбелязва, че това изказване може да докара до дипломатически спор сред Италия и Франция.

Амато прибавя, че е уверен, че Франция е блъснала самолета в опит да смъкна либийски боен аероплан. Той признава, че не разполага с неопровержими доказателства, само че отбелязва, че Италия е предизвестила Кадафи и по тази причина той не се е качил в либийския аероплан, връщайки се в Триполи от среща в Югославия. По думите на Амато най-вероятно либийският водач е получил информацията от министър-председателя на Италия преди него Бетино Кракси .

Причината за злополуката е една от най-отдавнашните неразкрити истории в модерна Италия. Една от версиите е, че по време на полет от Болоня до Сицилия на борда на реактивния аероплан е избухнала бомба. Според други разбор на останките, извадени от морското дъно години по-късно, демонстрира, че той е бил ударен от ракета. Радарните следи сочат, че по време на рухването в тази част на небето е имало раздвижване от самолети.

" Най-достоверната версия е тази за отговорността на френските военновъздушни сили, които в съучастничество с американците са взели участие в конфликт в небето довечера на 27 юни ", споделя още Амато.

Той прибавя, че НАТО е възнамерявало да " симулира обучение с доста самолети в деяние, по време на което трябваше да бъде изстреляна ракета " за Кадафи.

След злополуката публични представители на Франция, Съединени американски щати и НАТО отхвърлиха да е имало военни дейности в небето тази нощ.

От канцеларията на 45-годишния Макрон, който е бил малко дете, когато самолетът е паднал в морето покрай дребния италиански остров Устика, споделиха, че към този момент няма да разяснява незабавно изказванията на Амато, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Междувременно италианската премиерка Джорджа Мелони прикани Амато да каже дали разполага с съответни детайли в поддръжка на изказванията си, с цел да може нейното държавно управление да организира в допълнение следствие.

Думите му " заслужават внимание ", сподели Мелони в изказване, само че в същото време означи, че някогашният министър председател е прецизирал, че изказванията му са " плод на персонални умозаключения ".

Твърденията обаче могат да окажат напън върху френско-италианските връзки, тъкмо както двете страни работят за възстановяване на дипломатическите си връзки след разногласието от това лято, когато италианският външен министър Антонио Таяни се отдръпна от публично посещаване в Париж в отговор рецензия на френския вътрешен министър Жералд Дарманин по отношение на миграционната политика на Рим, написа още " Политико ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР