Бившият финансов министър в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков

...
Бившият финансов министър в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Симеон Дянков е готвен за управител на БНБ

Бившият финансов министър в първото държавно управление на ГЕРБ Симеон Дянков е готвен за шеф на Българската национална банка, разгласи в петък (14 януари) депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев. Подозренията на Цонев са, че сходна номинация би станала посредством намесата на Иво Прокопиев. " Финансовият гуру на ГЕРБ Симеон Дянков е готвен за началник на Българска народна банка ", изрично съобщи в изявление за " Нова телевизия " депутатът от Движение за права и свободи. 

В момента е мъчно да се реши дали става дума за конспирация от страна на опитния народен представител, или той има информация от първа ръка за номинациите на началник на Българска народна банка в ръководещата коалиция с мандат на " Продължаваме промяната ". Факт е обаче, че изборът на нов началник и двама подуправители на централната банка е измежду първостепенните кадрови задания пред новата власт, защото и тримата сегашни централни банкери са с изтекли мандати. 

Настоящият шеф на Българската национална банка Димитър Радев продължава да управлява регулатора, при все това мандатът му изтече на 15 юли предходната година. Най-вероятно процедурата по желание ще бъде създадена в около февруари, а до фактическия избор ще се стигне през март или април. В предходните два къси Народното събрание от " ИТН " на два пъти отвориха дума за тази извънредно значима процедура. Но и в двата случая бяха порязани от останалите политически сили в законодателния орган.

След като бъде определен шеф, той ще би трябвало да избере двама подуправители, така като в рамките на 2021 година изтекоха мандатите на подуправителите на ръководствата “Емисионно ” и “Банково ” Калин Христов и Нина Стоянова. В случая номинациите се вършат от шефа на Българската национална банка и се гласоподават от Народното събрание.

Досега от ръководещото болшинство не са коментирали в елементи тези основни кадрови въпроси. Знае се единствено, че окомплектоването на управлението на Българска народна банка се възнамерява да стартира едвам след приемането на държавния бюджет за 2022 година, което се чака да се случи до края на февруари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР