Бившият директор на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков е уволнен незаконно

...
Бившият директор на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков е уволнен незаконно
Коментари Харесай

Подслонен от Гешев бивш шеф в МВР осъди министерството

Бившият шеф на "Вътрешна сигурност " Стефчо Банков е уволнен нелегално от Бойко Рашков, реши съдът

Уволненият от Бойко Рашков началник на "Вътрешна сигурност " в МВРСтефчо Банков, който основният прокурор Иван Гешев подслони като асистент във Върховната касационна прокуратура, осъди министерството. Административният съд в София одобри, че той е освободен нелегално и анулира заповедта за уволнението му, демонстрира инспекция в правосъдните регистри, написа.

Заповедта за Банков беше издадена от Бойко Рашков по времето, когато той беше длъжностен вътрешен министър - предишния юли. Повод за уволнението станаха изявления н Банков по адрес на Рашков. Дисциплинарната комисия одобри, че с тях той е уронил престижа на Министерство на вътрешните работи. Тогавашният началник на "Вътрешна сигурност " твърдеше, че му е оказван невиждан напън, с цел да бъде преназначен в Звеното за подкрепяне на министъра. Определил е преназначаването си като "изчистване на неуместните чиновници " и "терор " от министъра.

Съдия Цветанка Паунова приема, че заповедта е издадена при значително нарушаване на разпоредбите, което е уязвило правото на отбрана на Банков. Министърът не е извършил задължението си преди налагане на дисциплинарното наказване да изслуша Банков, или да одобри писмените му пояснения. По закон служителят би трябвало да се изслуша преди издаване на заповедта за налагане на дисциплинарното наказване, само че откакто служителят се е срещнал с резултатите от осъщественото следствие, със събраните материали и с направените изводи.

Само това нарушаване е задоволително, с цел да бъде анулирано уволнението на Банков. Съдът обаче се стопира и на неговото гледище, че изявленията му по адрес на министъра са израз на конституционното му право на изложение на мнение. Дадените оценки засягат личността на министъра, а не уронват престижа на институцията Министерство на вътрешните работи, пледира Банков. И съдът се съгласява с това.

Съдията написа в решението си, че при деликатен прочит на изказванията на Банков, се вижда, че то е персонално против Рашков, а не против Министерство на вътрешните работи. Уволненият даже споделя, че в Министерство на вътрешните работи работят почтени и безпартийни държавни чиновници, и че "Вътрешна сигурност " в никакъв случай не е подслушвала политици. Освен това изказванията са направени от Банков в негово персонално качество, а не в качеството му на шеф на "Вътрешна сигурност " и медиите са придали тежест на изявленията си, като са писали, че Банков е началник на дирекцията.

Изказаното мнение освен не опонира на моралните и етичните правила, ами и е предпазено от Конституцията, аргументира се още съдът. И добавя, че в случай че правата и положителното име на министъра са накърнени, тогава може да бъде водено дело за засегнатост и клюка.

Решението на арбитър Паунова не е дефинитивно и може да се нападна от Министерство на вътрешните работи пред Върховния административен съд. В правосъдните регистри няма данни това да е сторено.

Междувременно Стефчо Банков стана прокурорски асистент във висшата прокуратура и съгласно следователя Бойко Атанасов работи персонално с някогашния основен прокурор Сотир Цацаров. Цацаров се върна във висшата прокуратура, откакто подаде оставка като ръководител на КПКОНПИ и по-късно оглави новосъздадения ѝ Девети отдел
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР