Бившият директор на болницата и настоящ депутат проф. Костадин Ангелов

...
Бившият директор на болницата и настоящ депутат проф. Костадин Ангелов
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Има „чадър” над ръководството на „Александровска” болница

Бившият шеф на болничното заведение и сегашен народен представител проф. Костадин Ангелов изпрати до медиите прессъобщение, в което декларира, че има „ чадър” над управлението на „ Александровска” болница и защита от високо политическо равнище. В писмото си той още отбелязва, че досега са прекъснати трудовите контракти на близо 300 чиновници на болничното заведение в това число лекари, медицински сестри, санитари. Бившият шеф е изпратил „ обстоятелства, одитни отчети и писма до министъра на опазването на здравето, доказващи осъществени престъпления, корист с обществени средства и корупция в УМБАЛ Александровска”

Ето и цялостният текст на писмото на проф. Ангелов:

Представям на Вашето внимание обстоятелства, одитни отчети и писма до министъра на опазването на здравето, доказващи осъществени престъпления, корист с обществени средства и корупция в УМБАЛ Александровска.

I. Строителство по неотложност и директно договаряне за 3,5 млн. лв.:

Изпълнителният шеф на Александровска болница афишира три публични поръчки и подписва следните контракти:

1. Процедура „ Рехабилитация на площадкова водопроводна и канализационна мрежа на Медицински комплекс-Александровска болница ", кв. 387, околност " Бул. България ", гр. София в частта захранваща постройката на Неврологията ".Стойността на процедурата е 831 866 лева без Данък добавена стойност или близо 1 млн. лв. с Данък добавена стойност. Сключен е контракт с ДЗЗД „ Танатос Ленд " на 23.12.2021 година Платено е 100% предплатено.

2. Процедура „ Водоснабдяване и канализация на " Медицински комплекс-Александровска болница ", кв.387, околност " Бул. България ", гр. София в частта захранваща постройката на Втора хирургия ". Стойността на процедурата е 832 227 лева без Данък добавена стойност или близо 1 млн. лв. с Данък добавена стойност. Сключен е контракт с ДЗЗД „ Танатос Ленд " на 23.12.2021 година Платено е 100% предплатено.

3. Процедура „ Рехабилитация на площадкова водопроводна и канализационна мрежа на Медицински комплекс-Александровска болница ", кв. 387, околност " Бул. България ", гр. София в частта захранваща постройката на Диагностично-консултативен център и Администрацията ". Стойността на процедурата е 832 385 лева без Данък добавена стойност или близо 1 млн. лв. с Данък добавена стойност. Сключен е контракт с ДЗЗД „ Танатос Ленд " на 23.12.2021 година Платено е 100% предплатено.

Възложителят ползва член 79, алинея 1, т. 4 от Закон за обществените поръчки процедура на договаряне с покана при съществуване на изключителни условия. На процедура директно договаряне единствено с една компания.

Финансирането е със средства от страна на Министерство на здравеопазването, за което се чака да бъде показан капиталов план, което също допуска предвидимост и нескончаем интервал от време за подготовка и реализация, а това изключва хипотезата за неотложност и необходимост. Безспорен факт, доказващ несъстоятелността на претекстовете на Възложителя за „ изключителни условия ", „ непредвидимост " и „ необходимост " е договорът с Министерство на здравеопазването, подписан на 15.09.2021 година Или казано с елементарни думи, повече от 3 месеца преди възлагането на поръчката без конкурс. Предметът на контракта за разпределяне на 3.5 млн. лева е за „ Изграждане на модерна канализационна и водопроводна мрежа за целия болничен комплекс на УМБАЛ „ Александровска " ЕАД ", което допуска оповестяването на една Оперативна програма - открита процедура с планирана стойност до 3.5 млн. лв..

Възложителят е бил наясно със съществуващото състояние, само че не е подхванал дейности за пускане на конкурентна процедура.

Обявени са три процедури на договаряне без съобщение за осъществяване на идентични действия, като и в трите е поканен единствен и еднакъв участник – при налични на пазара забележителен брой компании с сходен профил, с огромен опит при осъществяване на сходни и по-мащабни планове, включително и от по-близки до София, обитаеми места – определената компания е от Добрич. Това крие сериозен корупционен риск и основава корупционна среда.

С оглед сходния предмет на трите разказани нагоре процедури, в реда на нещата е да се обърне внимание и на обстоятелството, че същите са оповестени като обособени процедури по договаряне, с цел да се " преодолее " наложителния надзор на процедурите по договаряне (чл. 233 от ЗОП).

И при трите контракта е осъществено 100% АВАНСОВО ПЛАЩАНЕ.

Във връзка с горното уведомих Министъра на опазването на здравето навреме. (виж. Doc.5)

От отговора на министър Асена Сербезова (виж. Doc.6) излиза наяве следното: " Предвид наличните знаци за потвърждаване на изложените в сигнала изказвания за неспазване на режима за възлагане на публичните поръчки в УМБАЛ „ Александровска " ЕАД, Министерство на здравеопазването изиска с писмо №02-01-173/14.01.22г. възлагането с приоритет от Министерство на финансите, инспекция от органите на АДФИ на процедурите по Рехабилитация на площадкова водопроводна и канализационна мрежа на Медицински комплекс- Александровска болница ".

Получих още едно писмо от Министър Сербезова по горния проблем, съдържащо и докладна бележка на звено " Вътрешен одит " към Министерство на здравеопазването. (виж. Doc.9) От докладната бележка се удостоверяват изказванията за заобикаляне на Закон за обществените поръчки и делене на публични поръчки.

На идващия ден осведомих и способените институции да правят инспекции и да спомагат за преустановяване на извършващите се в лечебното заведение престъпления. (виж. Doc.10)

До момента липсват реакции на всички институции.

II. Консултантски контракти:

Сключените цивилен и консултантски контракти сред шефа на Александровска болница и разнообразни физически и юридически лица за осъществяване на услуги, дублиращи функционалности на администрацията в лечебното заведение. ()

Затова осведомих министъра на опазването на здравето с искане да бъде осъществена инспекция. (виж. Doc_1).

Проф. Асена Сербезова назначи одит на Александровска болница и ми изпрати отчета от инспекцията, в отговор на мое запитване.(виж. Doc_2)

От одита на УМБАЛ „ Александровска ", излиза наяве, че не се съблюдават условията на Закона за публични поръчки.

• Стр.4: „...Сключения контракт за обезпечаване на настоящо правно обслужване на процедура дублира активността на отдела и надлежно в допълнение утежнява финансовото положение на лечебното заведение. " ( хонорари по контракта за 1 година – 36000 лв. за 20 работни часа на месец, а след тези 20 часа по 234 лева за всеки направен час)

• Стр.6: „ Предмета на четирите контракта се дублират или имат подобен темперамент, а също така администрацията на УМБАЛ „ Александровска " ЕАД разполага с отдел „ Финансово-икономически ", отдел „ Бюджет и договорни сътрудници " и Отдел „ Координация, информационно-аналитична активност и статистика ", предвид на което не е оправдано разходването на финансови средства, при неприятното положение на лечебното заведение.

Общата стойност на четирите контракта е в размер на 34 380 лв. без Данък добавена стойност и попада в праговете на чл.20, ал.3, т.2 от ЗОП( при доставки и услуги, като се изключи услугите по приложение № 2- от 30 000 лева до 70 000 лева.), което изисква провеждането на поръчка по Закон за обществените поръчки посредством събиране на предложения с публикация или покана до избрани лица.

Изложеното значи, че възложителят е позволил делене на поръчката по реда на Закон за обществените поръчки, с което не са спазени чл.20, ал.3, т.2 от Закон за обществените поръчки, чл.21, ал.15 от Закон за обществените поръчки и член 5, ал.1 от Закон за обществените поръчки. "

• Стр.10-11: „ Сключените четири контракта съставляват повсеместен развой, включващ обособени стадии и надлежно общата стойност на четирите контракта възлиза на 143 520 лева с Данък добавена стойност (или 119 600 лева без ДДС). Общата стойност без Данък добавена стойност на четирите контракта попада в праговете на чл.20, ал.3, т.1 от Закон за обществените поръчки (при строителство – от 50 000 лева до 270 000 лева.) и изисква провеждането на поръчка по Закон за обществените поръчки посредством събиране на предложения с публикация или покана до избрани лица.

Изложеното значи, че възложителят е позволил делене на поръчката по реда на Закон за обществените поръчки, с което не са спазени чл.20, ал.3, т.2 от Закон за обществените поръчки, чл.21, ал.15 от Закон за обществените поръчки и чл.5, ал.1 от Закон за обществените поръчки.

Освен това в един от договорите и в мнението на изпълнителния шеф на лечебното заведение е представено нормативно условие по чл.169, ал.2 от Закон за устройство на територията, който е анулиран с Дъждовни води, бр.101 от 2015г.

В резултат на осъществената инспекция, се откри, че изложените изказвания от проф. Костадин Ангелов, д.м.- депутат в 47-о Народно събрание на РБългария по отношение на неспазване на условията на Закон за обществените поръчки се удостоверява за част от подписаните контракти. "

След като се срещнах с констатациите от одита, уведомих сътрудниците си народни представители от комисията по опазване на здравето в Народното събрание. (виж. Doc_3)

Информирах и способените институции да правят инспекции. (виж. Doc.4)

До момента липсват реакции на всички институции.

I. Финансово положение

Поисках информация от Министерство на здравеопазването, по отношение на финансовото положение на УМБАЛ „ Александровска " ЕАД и получих отговор от Министерство на здравеопазването, съдържащ копия на самостоятелен счетоводен баланс към 31.03.22г. и самостоятелен доклад за приходите и разноските към 31.03.22г. (виж. Doc.7).

От тях е видно следното:

• Счетоводната загуба за 2021г. е 2, 974 млн. лв., а за миналата 2020 година е 2, 944 млн. лв.. (Изпълнителният шеф на Александровска дружно с новия СД е вписан в Търговския указател на 07.07.21г.)

• Счетоводната загуба за интервала 01.01.22г. - 31.03.22г. (първо тримесечие на 2022г.) е 6,1 млн. лв..

Видно от горните цифри излиза наяве, че болничното заведение се ръководи неприятно и прогресивно утежнява финансовите си резултати. Ако това ръководство продължи със същия ритъм прогнозата за счетоводната загуба в края на 2022г. е 24 млн. лв..

Моментното положение не може да компенсира финансовата загуба от първото тримесечие в размер на минус 6,1 млн. лв., както и извършващите се престъпления.

IV. Човешки запаси.

След назначението на доктор Атанас Атанасов като изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Александровска " ЕАД (07.07.21г.) досега са прекъснати трудовите контракти на близо 300 чиновници на болничното заведение в това число лекари, медицински сестри, санитари.

На практиката болничното заведение е съвсем изпразнена от активност и водещи експерти. Това води до понижаване на осъществения размер медицински действия.

За всичко гореописано осведомих министър Асена Сербезова с писмо. (виж. Doc.8)

Уважаеми представители на медиите,

Предвид всичко гореизложено, обяснението за мен е единствено едно – „ разпънат чадър " над шефа на УМБАЛ „ Александровска " ЕАД и защита от високо политическо равнище.

Линк за събаряне на документи:
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР