Бивши политически лидери и ръководители на международни организации призоваха за

...
Бивши политически лидери и ръководители на международни организации призоваха за
Коментари Харесай

Учени: Рискови са опитите за затъмняване на Слънцето с цел борба с глобалното затопляне

Бивши политически водачи и ръководители на интернационалните организации приканиха за национални мораториуми върху внедряването на технологии за закъснение на световното стопляне посредством понижаване на въздействието на Слънцето.

Комисията за превъзмогване на климатичните проблеми съобщи, че научните проучвания и опитите в региона на така наречен трансформация на слънчевата радиация (SRM) би трябвало да продължат, само че единствено под интернационален контрол и в юрисдикции със строги екологични гаранции.

Към момента не съществува публично световно ръководство на създаването или внедряването на такива технологии, а разбирането на рисковете, които те носят, е ненапълно.

" Нуждаем се от мораториум ", съобщи пред Агенция Франс Прес членът на Комисията Лоранс Тубиана, началник на Европейската фондация за климата и проектант на Парижкото съглашение.

" Знаем рисковете - това не е сребърен коршум. "

Неуспехът да се понижат излъчванията на парникови газове, които подтикват световното стопляне, докара до оферти, че слънчевото геоинженерство - необятно отхвърлено преди десетилетие като излишно рисковано - може да завоюва време, до момента в който светът усили мащаба на понижаване на излъчванията и премахване на CO2.

Досегашното стопляне от едвам 1,2 градуса по Целзий усили интензивността, честотата и продължителността на смъртоносните и разрушителни горещини, суши и мегабури.

Парижкият контракт за климата от 2015 година приканва за ограничение на повишението на температурата на повърхността на Земята до 1,5 °C над равнищата от средата на XIX в., с цел да се избегнат пагубни последствия.

Според Междуправителствената експертна група по изменение на климата (МГИК) към Организация на обединените нации ще се надвиши тази цел, евентуално в границите на едно десетилетие.

През 2018 година МГИК заключи, че излъчванията на парникови газове би трябвало да намалеят с 43% до 2030 година, с цел да се ограничи световното стопляне до прага от 1, 5°C.

" С наближаването на средата на този период излъчванията не понижават, а по-скоро се усилват ", съобщи в отчета си някогашният началник на Световната комерсиална организация Паскал Лами, който председателстваше комисията.

" Необходимостта от дейности е ясна и незабавна. "

Комисията - 13 някогашни водачи и министри от Пакистан, Канада, Нигер, Индонезия и тихоокеанската островна страна Кирибати, както и водещи учени и ръководители на фондации - беше образувана, с цел да предложи нови тактики за понижаване на рисковете от надхвърляне на задачата на Парижкото съглашение.

В отчета се споделя, че намаляването на излъчванията на CO2, метан и други газове, които затоплят планетата, остава главен приоритет.

В сходство с констатациите и политическите цели на Междуправителствения комитет по изменение на климата (МКИК) и Международната организация по енергетика (МАЕ), в отчета се приканва също по този начин за поощряване на технологиите за добиване на CO2 от индустрията и производството на електрическа енергия, както и за премахването му непосредствено от атмосферата.

Но най-очакваните изводи на Комисията бяха във връзка с SRM.

Методите за модифициране на слънчевата радиация включват изсветляване на морските облаци посредством засяването им със солни частици от океана и слагане на великански огледала в космоса, които да отразяват слънчевата светлина, ориентирана към Земята.

Но техниката, за която се счита, че има максимален капацитет, е впръскването на аерозоли - изключително серни частици - в стратосферата, с цел да се отрази слънчевата светлина назад в космоса.

Природата от време на време постъпва по същия метод: мощното изригване на вулкана Пинатубо във Филипините през 1991 година, при което бяха изхвърлени милиони тонове прахуляк и парчета, намали световните температури за към година, изключително в Северното полукълбо.

Но от ден на ден доказателства сочат, че преимуществата на охлаждането на земната повърхнина би трябвало да бъдат претеглени по отношение на нежеланите странични резултати.

Няколко изследвания демонстрират, че изкуственото понижаване на радиационната мощ на Слънцето евентуално ще наруши мусонните дъждове в Южна Азия и Западна Африка и може да докара до опустошение на дъждовните култури, от които зависи прехраната на стотици милиони хора.

Според отчета " Научна оценка на изчерпването на озоновия пласт ", оповестен по-рано тази година, то може да обърне напредъка във възобновяване на озоновия пласт, който защищава живота на Земята от смъртоносната ултравиолетова радиация.

Учените също по този начин предизвестяват, че повърхността на Земята ще се нагрее бързо, в случай че засяването на атмосферата с блокиращи Слънцето частици ненадейно спре, известно като " потрес от преустановяване ".

С дребни изключения - като Мексико, което е забранило опитите за слънчево геоинженерство - множеството държавни управления към момента не са въвели разпореждания, регулиращи SRM. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР