Бивши и настоящи ученици отВТГ Г. С. Раковски:виж ощеНамерете бивши

...
Бивши и настоящи ученици отВТГ Г. С. Раковски:виж ощеНамерете бивши
Коментари Харесай

ВТГ Г.С. Раковски триумфираха в училищната лига по електронни спортове

Бивши и сегашни възпитаници от
ВТГ " Г. С. Раковски ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Преди 2 години, през образователната 2020-21г. започва нова самодейност в българските учебни заведения – занятие по ползи " Гейминг концепции “, състоящо се от 2 елементи – образователна стратегия с фокус социално-емоционално учене и междуучилищна лига по електронни спортове с народен мащаб (School Esports League).

Електронните спортове са една от най-бързоразвиващите се световни промишлености през днешния ден. Казано в резюме, това са проведени надпревари по видеоигри, в които тимове и играчи се състезават един против различен, а мачовете и шампионатите се излъчват онлайн и включват коментар и награден фонд.

School Esports League (SEL) е първата българска учебна еспорт лига. Тя е част от по-голям план – занятие по ползи " Гейминг концепции “, чиято задача е да вкара електронните спортове на учебно равнище и да ги направи налични за всеки възпитаник в страната. По този метод се цели основаването на новаторска образователна среда в българските учебни заведения, която да подтиква учениците посредством техния интерес към електронните спортове и да придвижи мотивацията им в класната стая, което от своя страна да докара до придобиване на значими умения за кариерно и личностно развиване, и повишение на университетския триумф.

" Гейминг концепции “ е свободноизбираема извънкласна активност със STEM и практическа устременост, и има късмет да ангажира и стимулира възпитаници, които не вземат участие в други извънкласни и спортни действия, като им даде опция да учат материя, към която имат мощен персонален интерес. Заниманието е първо по рода си за България и част от акцентите на уроците са - слагане на цели и взимане на решения, здравословен метод на живот и хранене, разбор и самоанализ, механически уроци, кариерно изследване и насочване. Много от дилемите и плановете допускат потреблението на компютър и интернет и в този смисъл отдалечената форма на образование през последните 2 образователни години по никакъв метод не е оказала отрицателно вличние на заниманието, което има опция да се организира както в присъствена, по този начин и в смесена или отдалечена форма на образование.

Освен уроците, пречупени през призмата на гейминга, учениците също по този начин се състезават против други учебни заведения по обичаните си компютърни игри. През първите два сезона на лигата, те са две – League of Legends, игра от жанра Мултиплеър Онлайн Батъл Арена (MOBA), известна с комплексната си тактика и бързо разрастващо се деяние (геймплей). Второто заглавие е Counter-Strike: Global Offensive – най-популярната игра в жанра шутър от първо лице в областта на електронните спортове, където играчите освен ръководят стопанската система си в играта и споделят между тях, само че и координират голям брой аспекти от отборната си игра, с цел да усилят шанса си за победа.

Общо 30 учебни заведения от цялата страна вземат участие във втория сезон, които са образували 36 League of Legends тима и 37 CS:GO тима. Първенството се организира в продължение на образователната година, като постоянният сезон протича онлайн, а форматът му е  включва Плейсмънт фаза, Редовен сезон (лица, наподобяваща обичайните спортове като футбол, където всеки тим играе против всеки), Плейофи и Финали. Всяка събота (LoL) и неделя (CS:GO) се организира кръг от шампионатите, като два от мачовете биват избирани за стриймване и коментар онлайн в Twitch канала на SEL. Най-добрите 4 тима във всяка игра се класират за финалната фаза и се изправиха един против различен онлайн на финалите в София, където играха полуфинали и край между тях, и излъчиха новия учебен еспорт първенец на България по двете дисциплини.

Класирането на финалите по League of Legends е:

- I-во място: VTG (ВТГ " Г.С. Раковски “, гр. Варна)

- II-ро място: D’Aces (ПГСУАУ " Атанас Буров “, гр. Силистра)

- III-то място: PGPZE (ПГПЗЕ " Захарий Стоянов “, гр. Сливен) и excelgains (ПМГ " Проф. Емануил Иванов “, гр. Кюстендил)

Класирането на финалите по Counter-Strike: Global Offensive е:

- I-во място: LowExpectations (EГ " Д-р Петър Берон “, гр. Кюстендил)

- II-ро място: PGEE MAFIA (ПГЕЕ " Апостол Арнаудов “, гр. Русе)

- III-то място: gpche YR (ГПЧЕ " Йордан Радичков “, гр. Видин) и 134 SU (134 СУ " Димчо Дебелянов “, гр. София)

Официален сътрудник на самодейността е TELUS International Bulgaria – най-големият шеф в аутсорсинг бранша в България с екип от над 3500 души в София и Пловдив. Те дават новаторско обслужване на клиенти от целия свят на над 50 езика и са компанията с максимален брой чиновници, обслужващи гейминг промишлеността в България, като поддържат едни от най-популярните компютърни игри на над 15 езика.

Електронните спортове се практикуват в електронна среда, тъй че интервалите на отдалечено образование през последните дев образователни години не основават компликации за играчите. В подтекста на изолацията даже се следят някои положителни аспекти на електронните спортове. Учениците не престават да вземат участие в отборни действия, да развиват обществените си умения, уменията си за взимане на решения и решение на проблеми, и да се забавляват.

Също както при обичайните спортове, играчите тук се учат да одобряват както успехите, по този начин и провалите, показвайки спортсменско държание и почитание към съперниците си. Други изгоди на електронните спортове са обществената интеграция – налични са за всички, и дават опция за основаване на нови другарства и положителни страсти, основават възприятие за принадлежност, достижение и самопризнание. По време на заниманието учениците също по този начин се учат по какъв начин да се държат в онлайн гейминг среда и имат късмет за първи път да бъдат част от публична учебна спортна активност.

В основата си електронните спортове пък съставляват обществена активност, която предизвиква водачеството, работата в екип, връзката, аналитичното мислене, цифровите и кибер умения и още доста други скъпи качества, търсени от всеки шеф.

По време на финалната фаза на лигата на 25.06 и 26.06 с изключение на купа и медали, спечелилите получиха и предметни награди, обезпечени от формалния ни сътрудник TELUS International Bulgaria. Също с помощта на тях, взаимно School Esports League и TELUS International Bulgaria още веднъж възнамеряват подаяние на компютри и монитори на част от учебните заведения участващи в лигата, които ще се употребяват освен за задачите на клуб " Гейминг концепции “, само че и ще обновят отчасти материално-техническата база на учебните заведения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР