Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря, която вчера беше

...
Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря, която вчера беше
Коментари Харесай

Спипаха у нас бивша румънска министърка, осъдена за корупция

Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря, която през вчерашния ден беше наказана дефинитивно на шест години затвор за корупция и поради опита да избяга от страната, е хваната в България и ще бъде предадена на румънските управляващи, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки „ Аджерпрес “. 

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева заяви, че Удря е била задържана около 18:30 ч. на ГКПП „ Кулата “. Образувана е прокурорска кореспонденция в Окръжна прокуратура - Благоевград, като наблюдаващият прокурор е постановил искане за задържане за 72 часа. Предстои Окръжният съд да насрочи намерено правосъдно съвещание.

Предаването на някогашната министърка на румънската страна би трябвало да се случи не по-късно от 10 дни след влизането в действие на правосъдно решение. „ Българските и румънските управляващи са в непрекъснат контакт, българската страна е уверила, че процедурата ще бъде осъществена оптимално бързо “, съобщи Милева, представена от „ Сега “.

„ Вследствие на подхванатите дейности за локализиране, постъпи информация, че автомобилът и лицето се намират в региона на зоната на отговорност на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “, за което неотложно са осведомени чиновниците на граничната полиция. За определяне на търсеното лице са известени способените румънски управляващи. Незабавно беше получена европейска заповед за арест на лицето “, съобщи Министерство на вътрешните работи. 

„ В резултат на съдействието сред профилираните структури в границите на министерството на вътрешните работи и управляващите в България дамата, на чието име беше издадена заповед за осъществяване на присъда затвор, е открита на територията на България. Продължават характерните действия предвид на предаването на дамата на управляващите в Румъния “, посочват от румънската полиция.
Удря получила дефинитивна присъда часове по-рано
По-рано през вчерашния ден през деня Удря беше наказана дефинитивно на шест години затвор по обвинявания във взимане на рушвет и корист със служебно състояние. Петчленен състав на Върховния касационен съд отхвърли като неоснователните настояванията на Елена Удря и останалите обвинени по делото за отменяне на присъдите по делото „ Галавечер на Буте “. 

Според прокурорите през 2011 година е бил подписан контракт за услуги сред министерството на туризма, ръководено от Удря, и компания на тогавашния ръководител на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на Румъния по време на публични прояви с присъединяване на известния румънски боксьор Лучиан Буте.

Прокурорите настояват, че Удря е употребила известността на Буте, който по това време бе международен първенец на Международната боксова федерация, с цел да натрупа избирателен капитал, употребявайки два милиона евро държавни средства. 

Според телевизия „ Диджи 24 “ Елена Удря е напуснала Румъния с автомобил през Гюргево, след което е оповестена за интернационално търсене. Тя е напуснала страната легално, защото не й била наложена мярка, забраняваща това.

Не за първи път път Елена Удря бяга от страната, отбелязва малкия екран. Тя направи това и през 2019 година преди произнасянето на окончателното правосъдно решение по същото дело, чието отменяне изиска по-късно. Тогава тя също излезе от Румъния през Гюргево, насочвайки се в началото към Гърция, а по-късно към Коста Рика.

Тя беше хваната в Коста Рика, където прекара два месеца в ареста преди решение на Конституционния съд, анулиращо окончателната й присъда. След това Удря беше освободена и се върна в Румъния.
Коя е Елена Удря?
49-годишната Елена Удря е някогашен министър на районното развиване и на туризма и претендент на президентските избори през ноември 2014 година Тя стана известна с помощта на околните си връзки с някогашния президент Траян Бъсеску. За малко тя беше водач на неговата Партия Народно придвижване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР