Бившата министърка на културата на Франция Одре Азуле беше утвърдена

...
Бившата министърка на културата на Франция Одре Азуле беше утвърдена
Коментари Харесай

Одре Азуле беше утвърдена на поста генерален директор на ЮНЕСКО

Бившата министърка на културата на Франция Одре Азуле беше одобрена за общоприет шеф на ЮНЕСКО от Генералната конференция на организацията, оповестиха Франс прес и ТАСС.

Тя е втората жена след Ирина Бокова, която ще оглави Организацията за обучение, просвета и просвета на Организация на обединените нации.

За Азуле гласоподаваха 131 от участниците в сесията на Генералната конференция, 19 бяха срещу.

За цялата история на ЮНЕСКО представител на Франция е определен за повторно на длъжността общоприет шеф. Първият французин, оглавил организацията преди повече от 50 години, е професорът по философия Рене Майо.

В годините постът е бил заеман от представители на Англия, Италия, Съединени американски щати, Япония и други страни.
Първоначално претендентите за поста бяха от девет страни, като още преди първия тур на гласуването Гватемала и Ирак се отхвърлиха от присъединяване. В хода на идващите турове отпаднаха представителите на Азербайджан, Виетнам, Китай и Ливан. Преди днешния, заключителен кръг отпадна претендентът на Египет.

Одре Азуле е родена на 4 август 1972 година в Ла Сел-Сен-Клу, близо до Париж, в еврейско мароканско семейство. Нейният татко Андре Азуле е бил консултант на краля на Мароко Хасан Втори, а в този момент е консултант на неговия наследник Мохамед Шести.

През 2014 година Одре Азуле стана съветничка на тогавашния президент Франсоа Оланд по въпросите на културата и връзките, а през 2016 - 2017 година беше министър на културата в социалистическите държавни управления на Манюел Валс и Бернар Казньов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР