Бившата кметица на софийския район Младост“ Десислава Иванчева,нейната заместничка Биляна

...
Бившата кметица на софийския район Младост“ Десислава Иванчева,нейната заместничка Биляна
Коментари Харесай

Заради корупция: ВКС осъди бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева

Бившата кметица на софийския регион „ Младост “ Десислава Иванчева,нейната заместничка Биляна Петрова, както и Петко Дюлгеров, дефинитивно са наказани за корупция – искане и приемане на рушвет в размер на 75 000 евро. Това е решил състав на Върховния касационен съд, който ги осъжда дейно, надлежно на 6 години, 5 години и 4 години, съобщи БГНЕС.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване. Предстои присъдата да бъде оповестена на уеб страницата на съда.

Иванчева написа в своя Facebook профил тази заран, че е наказана на 7 години и след 30 минути отпътува за пандиза в Сливен.

Тримата бяха арестувани в центъра на София на 17 април 2018 година като от автомобила, в който пътуваха Иванчева и Петрова, бяха конфискувани авансово белязани банкноти от евро, дадени от изнудвания строителен бизнесмен Александър Ваклин.

Като кмет и заместител кмет на „ Младост “, Иванчева и Петрова бяха упрекнати, че са принудили Ваклин да им даде рушвет в подмяна на издаването на строително позволение. Ролята на Петко Дюлгеров, който в предишното също е бил кмет на регион „ Младост “, е била на медиатор.

Разследването беше едно от първите, които Специализираната прокуратура организира по линия на противодействието на корупцията взаимно с КПКОНПИ. По това време началник на спецобвинението беше актуалният основен прокурор Иван Гешев.

Арестът на Иванчева и Петрова, последван от задържането им в предварителния арест, доведоха до митинги в тяхна отбрана и опит за напън над държавното обвиняване и правосъдните сформира, гледали наказателния развой. Иванчева и Петрова до последно твърдяха, че са почтени и се оповестиха за жертви на битката с корупцията. Случаят беше употребен и за мотив при ликвидирането на органите на спецправосъдието, решението за което бе прокарано в предходния парламент. В последна сметка обаче – три правосъдни инстанции – несъществуващите през днешния ден Специализиран и Апелативен профилиран углавен съд, както и Върховния касационен съд, издадоха ефикасни санкции на тримата подсъдими за осъществяването на корупционно закононарушение. Разликата е в размера на наказването, защото на първа инстанция Иванчева бе наказана на 20 години отнемане от независимост, до момента в който в този момент присъдата е понижена на 6 година, от която ще бъде приспаднат срокът на предварителния арест.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров са приведени за изтърпяване на наказванията от чиновници на Главна дирекция „ Охрана “ при правосъдното министерство.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР