Бивш земеделски министър защити земеделците в спора им с властта.Споразумение

...
Бивш земеделски министър защити земеделците в спора им с властта.Споразумение
Коментари Харесай

Мехмед Дикме: Земеделците са пред фалит, чудя се как издържаха

Бивш аграрни министър отбрани земеделците в разногласието им с властта.

Споразумение с производителите беше подписано преди четири месеца, когато още веднъж земеделците беше на митинг. Настоящото държавно управление наследи проблеми още от няколко предишни държавни управления, само че в миналите девет месеца те не бяха решени. Това сподели в предаването „ 120 минути “ по bTV някогашният аграрни министър Мехмед Дикме.

„ Вместо да седнат и да създадат разбор и да търсят решение, те се затвориха в себе си и започнаха да търсят пари за решение на проблемите. Парите не са само решение “, акцентира той.

„ В Европа и в света има голям напън върху земеделците – храните да са на ниска стойност, с цел да не се надува инфлацията. Земеделците в световен аспекj са притиснати. У нас секторът страда и поради войната в Украйна. Преди няколко месеца бяха изхрачени едни пари, а проблемите не престават да съществуват. Сега още веднъж ще бъдат дадени, а проблемите ще съществуват “, добави той, написа novini.bg.

Според него държавното управление би трябвало да планува проблемите, а не да се търси решение след началото на митингите.

И сега България внася, само че и изнася доста. България е огромен експортьор на зърнени култури. Секторът е оставен на произвола. Не парите са главния проблем. Прекъснат е разговорът сред земеделци, министерство и парламент. Аз се чудя по какъв начин толкоз устояха – земеделците са пред банкрут. Банките ги притискат поради заемите, продукцията стои по хранилища, цените са ниски и продават на загуба. Кой е този глупак, който желае да се потвърждава загуба, с цел да се дадат пари, уточни Дикме.

„ В никакъв случай не пазя министъра и държавното управление. Не може да се желае оставка на някой по тази причина, че времето е било неприятно, че има война в Украйна и цените на международните тържища са ниски. Да, може да се желае оставката по тази причина, че при договарянето на Зелената сделка не са предпазени техните ползи. Няма държавно управление, което да подсигурява пазари. Правителството обезпечава условия за намирането на пазари. Бизнесът си намира пазари. Българските земеделци са в тежка конюнктура. Украйна е доста огромен проблем не поради украинската продукция, влизаща в България. В Украйна няма Зелена договорка, няма условия за препарати, за торове, страната дава гратис земя – няма лихва. В един миг те излизат на европейския пазар и лишават пазара на българския производител. Европейска комисия основава неконкурентна среда на българските и европейски фермери по отношение на украинските. Това не е метод за подкрепяне за Украйна “, сподели още той.

„ Земеделците не желаят единствено пари. Искат предвидимост. Положението сега е толкоз зле. Сега ще им дадат пари, а след три месеца е жътвата. Рапицата сега - две трети не може да се рекултира и е изгубена. Пшеницата е в окаяно положение. Министерството би трябвало да признае, че за предходната година над 430 животновъдни компании са прекратили своята активност в България. Цената на млякото е ниска. Една огромна част от продукцията е със изсъхнало мляко от чужбина. Няма световна политика на държавното управление и на министерството по отношение на бранша. Сега стачкуват освен за пари, само че и поради тяхното бъдеще – не знаят какво им следва “, акцентира Мехмед Дикме.

„ Има закоравели служители в Европейска комисия и в министерството, които не могат да разграничат крава от овца. От тях се чака да създадат политика за овцевъдството или за говедовъдството. Това е сериозен проблем на българските политици, чиято задача е да намерят място на своите фрагменти. България може да наложи несъгласие на решенията. Аз съм на 100% склонен с протестиращите. Министърът, виждам, също е склонен, само че някой от държавното управление сложил ли ги е проблемите в Брюксел? “, запита някогашният министър на земеделието.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР