Бивш военен министър и дипломат коментираха трябва ли България да

...
Бивш военен министър и дипломат коментираха трябва ли България да
Коментари Харесай

Експерти: Трябва да предоставим военна помощ на Украйна и да обявим Митрофанова за персона нон грата

Бивш боен министър и посланик разясниха би трябвало ли България да даде военна помощ на Украйна и по какъв начин би трябвало да се действа с съветския дипломат у нас.

Пред БНТ бившият министър на защитата от квотата на Българска социалистическа партия Ангел Найденов и дипломатът Стефан Тафров, се оповестиха в поддръжка на даването на военна помощ за Украйна и за оповестяването на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова за " личност нон грата ".

Ангел Найденов разясни, че той персонално не поддържа даването на Украйна на тежките ни оръжейни системи, като самолети и зенитно-ракетни комплекси, само че можем да помогнем с друга военна помощ, в това число и муниции от оръжейната ни промишленост.

" Аз не разбирам какво значи неутралитет за една страна, която е част от два съюза, изрично заели страната на Украйна? Това, че в този момент оказваме единствено финансова и филантропична помощ, не изключи решението на Русия да ни разгласи в листата на неприятелските страни. В този смисъл е редно да попитаме до каква степен състоятелни са обясненията на хората, които са срещу оказването на военно-техническа помощ. Основният мотив е, че това би ни направило част от войната. Защо повече от 30 страни, оказващи военна помощ, нямат такова терзание, че стават част от войната? " - попита Ангел Найденов.

В студиото на " Денят стартира " дипломатът Стефан Тафров съобщи, че е уверен в съществуването на парламентарно болшинство, което да утвърди изпращането на военна помощ.

" Политически и филантропично сме на страната на Украйна, само че би трябвало да дадем каквото можем и във военно отношение – бихме могли да употребяваме, в това число, средства от Европейски Съюз, което ще е от помощ и за оръжейните ни фабрики. България не може да е неутрална сред убийците и жертвите. Това е аморално и недалновидно. България е задоволително огромна, с цел да отбрани достолепието си и бъдещето на личната си дипломатическа обстановка. Защото вероятността Русия да желае да овладее цялото черноморско крайбрежие, е доста плашеща за нашата страна. В тези времена, фактически, неутралитетът е закононарушение. " - сподели Тафров.

По думите му съветският дипломат у нас Елеонора Митрофанова систематично нарушава Виенската спогодба за дипломатическите връзки и е време държавното управление да я разгласи за " личност нон грата "

" Тя не е мечтана в България. Трябва ясно да ѝ кажем, че държанието ѝ трансферира всички граници. Тя обиди институциите у нас и това не може да бъде оставено по този начин. " - сподели Тафров.

" Аз също споделям това разбиране, въпреки че към този миг наподобяват като приемливи стъпките, подхванати от българското държавно управление. Очаква се взаимност. Но, несъмнено, считам, че Митрофанова показва едно безусловно надменно и обидно държание към България и към българския народ. " - съгласи се Ангел Найденов.

Според Ангел Найденов и Стефан Тафров страната ни има потребност от още изтребители, с цел да попълни ескадрилата си, тъй че договарянията за придобиване на още F-16 са разумни, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР