Бивш възпитаник на монтанско школо получи награда от президента, научи

...
Бивш възпитаник на монтанско школо получи награда от президента, научи
Коментари Харесай

Бивш възпитаник на монтанска гимназия получи награда от президента /снимка/

Бивш ученик на монтанско школо получи премия от президента, научи организация BulNews.
Цветелин Цецков от града на Огоста получи грамота "Джон Атанасов - възпитаници и техните преподаватели " от президента Румен Радев.
Момчето е отличено за своя план "Simulation-Q ", заел влиятелно място в самостоятелното класиране на Националната олимпиада по осведомителни технологии. Възпитаникът на ПМПГ "Св. Климент Охридски " - Монтана, към този момент първокурсник в СУ "Климент Охридски ", компетентност "Компютърни науки " е единственият отличен от Северозападна България. Разработката на младия академик от Монтана носи в себе си съществени концепции на квантовите компютри и цели да направи общодостъпна опцията да се учат техните характерности и логаритми.
"Това е приложение, което симулира квантов компютър... Всъщност това е машина, която е предсказана през предишния век... За момента тези машини ги има единствено в лабораториите. Принципът им на работа е фундаментално друг. Работата на квантовия компютър е доста надалеч от това, което познаваме. Идеята за мен беше да разреша на доста хора да се допрян до една машина, която ще навлезе в всекидневието на всеки един от нас в скоро време... "Simulation-Q: е ориентиран към елементарния човек, това е една симулация на компютър вътре в компютъра... ", споделя той.
За развиването на плана решаваща роля има преподавателят по информатика и осведомителни технологии в ПМПГ "Св. Климент Охридски " - Монтана Илиян Ценков.
"Аз съм дълготраен играч по осведомителни технологии. "Simulation-Q " е естественото продължение на моята научна активност, това е нереален план, и е естественото продължение на моята кариера като играч. Моят класен началник Илиян Ценков ми помагаше доста през годините и беше мой теоретичен началник. Тази грамота за мен е доста скъпа и е самопризнание за моя труд през годините ", добави още момчето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР