Бивш вътрешен министър обясни защо България може да се чувства

...
Бивш вътрешен министър обясни защо България може да се чувства
Коментари Харесай

Цветанов: Решението на Австрия ни дискриминира

Бивш вътрешен министър изясни за какво България може да се усеща ощетена от Австрия за Шенген.

Решението на Австрия ни дискриминира, тъй като няма дата за сухопътен Шенген. Това сподели пред БНР бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, водач на " Републиканци за България ", и акцентира, че за бизнеса най-важни са сухопътните граници да бъдат в Шенгенското пространство.

Според него България се задължава с следващи ограничения, които ще усилят контрола по границите с Турция, Сърбия и Румъния, " което значи, че всички, които ще бъдат регистрирани, и с смяната на законодателството за по-бързото вписване на тези мигранти - България ще има повече миграционен поток, който ще остане в страната ни ".

Цветан Цветанов изрече мнение, че " законодателят би трябвало да планува съответните механизми - чисто правно и институционално - по какъв начин ще бъдат решавани тези проблеми, тъй като това ще бъде обвързвано и с спомагателен бюджет към съответните отраслови министерства ".

Той цитира данни, изнесени от Държавната организация за бежанците на 24 декември 2023 година:

  " От началото на 2023-та до месец декември - на територията на страната през границата с Турция са минали 1785 мигранти. Излезлите през границата със Сърбия са били 1983-ма. Обаче навътре в страната са арестувани 14 700 мигранти, а обща за цялата 2023-та година са били 18 500. Това означала, че когато намалиш опцията за тази пропускливост за излизане от страната на тези мигранти, които са регистрирани по Дъблинския правилник, значи, че с тези бързи процедури до 1 месец, би трябвало към този момент те да имат съответния статут и в огромната си част те ще останат в страната ни ".

Цветанов разяснява появилото се в общественото пространство изказване, че 6000 мигранти ще бъдат върнати в България от Австрия:

" Това са планирани цифри, които бяха споделени от ръководителя на ДАБ, че толкоз мигранти са арестувани в Австрия, на които първото им вписване е било в България. Това значи, че ние сме в такава догадка. Държавата би трябвало да има политики, и политически решения, които да бъдат свързани с тези провокации, които би трябвало да осъществим ". 

Той счита, че с решението за Шенген България се е задължила " да извърши нещо, което по принцип се знае, че не работи и не е в тези функционалности, в които е написано като Дъблински правилник ":

" Ние сега ще приемем това, което ни сложи Австрия като условия, тъй като те са тези които ще дадат мнение дали има забележим прогрес по тези 5 точки, които са ни упълномощили. Не изключвам опцията и и в други членки на Европейски Съюз, по отношение на идните избори за Европейски парламент, а и в страните, където ще се организират национални избори, тази тематика да попада в дневния им политически ред. Това значи, че сухопътният Шенген си остава неосъществим ".

cross.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР