Бивш руски петролен предприемач, олигарх и магнат - Михаил Ходорковски

...
Бивш руски петролен предприемач, олигарх и магнат - Михаил Ходорковски
Коментари Харесай

Михаил Ходорковски само пред bTV: Боли ме, че моята страна Русия участва в тази война


Бивш съветски петролен бизнесмен, олигарх и магнат - Михаил Ходорковски прекарва 10 години в съветски затвор. Присъдата е за данъчни закононарушения, само че правозащитни организации я дефинират като политически стимулирана. През 2013 година е опрощение след дипломатически старания на някогашния немски външен министър Ханс-Дитрих Геншер. Оттогава живее в чужбина. Днес Ходорковски споделя, че Владимир Путин няма да направи още веднъж неточност, като помилва други съветски опозиционери.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността Михаил Ходорковски показа своята книга „ Как да убиеш змей “ и взе позиция по отношение на войната в Украйна с други представители на съветската съпротива. Той даде блиц изявление пред специфичните ни пратеници Кристина Баксанова и оператора Борис Пинтев.

На Мюнхенската конференция по сигурността се обрисуваха две позиции за реализиране завършек на войната. Едната - да стартират мирни договаряния, а другата – да продължи поддръжката за Украйна с военна помощ. Коя от двете съгласно Вас е реалистична?

Ходорковски: Не виждам сега опция посредством такива договаряния за помирение. Разбира се, това ще вземат решение самите украинци, никой не може да приказва вместо тях. Много мъчно е, а за мен е невероятно да се измисли подобен сюжет за помирение, който от една страна, да подсигурява на Украйна, че Путин няма да стартира още веднъж война, откакто активизира хората в окупираните територии на Украйна и откакто още веднъж попълни военните си ресурси.

От друга страна, с цел да се обезпечи Украйна при положение на повтаряне, а съгласно мен на неизбежно повтаряне, няма по-добрата позиция от тази, в която украинците са през днешния ден. В момента огромна част от украинското общество - над 80%, не поддържа концепцията за мир, с цел да отбрани териториите си. Това значи, че сходно помирение ще докара до вътрешни цивилен спорове в Украйна. 100% съм убеден, че Путин се надява навръх това.

Според Вас съветското общество готово ли е да реагира на Кремъл? Готово ли е да мисли за други възможности?

Ходорковски: Руското общество ще е готово за сериозна смяна единствено при положение на военно проваляне на армията на Путин. Причината е явна. Спецслужбите му са задоволително мощни и са подготвени да стрелят, а Путин е подготвен даде команда за пукотевица. Мирният народ не може да се опълчи на това. В случай на военно проваляне позицията на тези спецслужби, на военните, ще е доста по-различна от сегашната.

Всеки от вас е друг, имате разнообразни начинания. Но имате ли като опозиционери политическа самодейност, която съветското общество да разпознае?

Ходорковски: Руското общество е доста разнообразно. Само диктатурата може да е единна. Опозицията съставлява разнообразни групи от съветското общество, които имат разнообразни ползи. Днес ни сплотява едно – желанието да прекратим тази война. Желанието да се избавим от опасността на тази война посредством промяна на режима. В този смисъл всички сме за едно и посланието ни към съветското общество е едно - съграждани, в случай че желаете да живеете по-добре или просто да живеете, този режим би трябвало да бъде заменен при първа опция.

Как виждате бъдещето на Русия, на демократична Русия?

Ходорковски: Не мисля, че бъдещето на Русия ще бъде доста демократично в познатия смисъл. Бъдещото на Русия ще е друго. Русия е голяма страна. На територията ѝ има градове като Москва, Санкт Петербург или Екатеринбург, които са изцяло европейски градове по духа на популацията им. Но има и други градове като Йошкар Ола, Улан Уде и доста други, където хората е допустимо да имат напълно друга визия за това по какъв начин желаят да живеят. Единен образец може да се наложи единствено с тирания, само че диктатурата не построява народна власт. Убеден съм, че в бъдеще ще забележим една федеративна Русия, където всеки район ще бъде доста независим и самичък ще дефинира живота си. Силно локално самоуправление, тъй като точно то ще е балансира другите районни управляващи. Както и задоволително стеснен федерален център, който въпреки всичко е нужен за такава голяма страна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР