Бивш районен кмет на Букурещ получи окончателна присъда по делото

...
Бивш районен кмет на Букурещ получи окончателна присъда по делото
Коментари Харесай

4 години затвор за бивш районен кмет на Букурещ заради пожар в клуб

Бивш областен кмет на Букурещ получи дефинитивна присъда по делото за пожара в клуб " Колектив " от 2015 година, при който починаха 64 души, оповестяват румънските медии. Кристиян Попеску Пиедоне, който беше кмет на Четвърти бранш на Букурещ, получи ефикасна присъда от 4 години затвор. На предходна инстанция той бе наказан на 8 години. Намаляване на присъдите имаше и на още 7 лица по делото, измежду които и на притежателите на клуба.

През 2019 година съд в Букурещ постанови присъди от общо 115 години затвор на 13 души. Всеки от тримата притежатели на клуба поучиха по 11 години и осем месеца за непредумишлено ликвидиране.

Днес обаче Апелативният съд удостовери присъдата единствено на един от тях и понижи присъдата на 8 години на единия и 6 години и 4 месеца на другия.

Освен понижената присъда на екс районния кмет на Букурещ Кристиян Попеску Пиедоне, промяна на наказването имаше и за двама пожарникари, двама пиротехници, които са конфигурирали фойерверките и представител на компанията, която ги е доставила. Съдът не уточни претекстове за намаляването наприсъдите.

Трагедията се случи вечерта на 30 октомври 2015 година При пожар по време онлайн осъществяване на рок група на сцената, съпроводено с пироефекти, починаха 26 души, а 200 бяха ранени.

Други 38 души починаха в болница. Случаят докара до серия от антиправителствени митинги, довели до оставки в кабинета, измежду които и тази на тогавашния министър председател Виктор Понта. Острото неодобрение бе провокирано от неналичието на инспекция и контрол от страна на управляващите за ограниченията за сигурност, защото клуб " Колектив " не е имал спешни изходи и работещи пожарогасители. Окончателните присъди бяха отлагани четири пъти, което докара до гнева на фамилиите на починалите и оживелите. Случаят " Колектив " стана нарицателен за корупцията в страната поради случаите на умряли в болница ранени при случая, които изгубиха живота си поради неприятни условия на лекуване, породени от корупционна скица с некачествени дезинфектанти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР