Бивш наш министър каза какво мисли за случилото се на

...
Бивш наш министър каза какво мисли за случилото се на
Коментари Харесай

Стефан Янев: Взривът на Кримския мост може да е повод за ескалация на напрежението

Бивш наш министър сподели какво мисли за случилото се на Кримския мост. 

Взрив на Кримския мост, има две жертви. Версиите по какъв начин сте стигна до детонацията са разнообразни. Една от тях е, че Русия стои зад това, с цел да може да се възползва от обстановката и да излезе от зърнената договорка.

" Заложени са много ползи, не е належащо да бъдем праволинейни, като отсъства много информация. Съдейки единствено по медийни известия и с догатките на някой, който е заинтересоват да пласира подобен вид информация, е рисковано да кажем, че това е действителността. Но е допустимо да има такава връзка с тази договорка, само че е допустимо и част от оповестеното контранастъпление, което не върви добре за украинската войска, да има потребност от отдушник, нещо друго да бъде направено, удар по такава сериозна инфраструктура, която е добре охраняема, е някакъв триумф ", разяснява някогашният длъжностен премиер Стефан Янев в студиото на  " Денят ON AIR ".

По думите му по-важното е какво следва измежду гърмежа при Кримския мост - дали ще бъде употребен за нова ескалация, по думите му " по-скоро да ". Според него българските политици се занимават с тематики, които не са приоритет за обществото. 

" Ние водим спор, който не знам какво ни носи, същинският дневен ред, който касае българските жители, остава на назад във времето ", добави Янев.

Бившият боен министър изрично съобщи пред Bulgaria ON AIR, че би трябвало ясно да се знае какво въоръжение изнася страната ни за Украйна. 

" Обществото би трябвало да е осведомено и да знае какви решения се взимат и в полза на България ли са - дали оръжие или различен тип помощ. Това са материални средства, платени с парите на българските данъкоплатци. Подкрепям тезата на Българска социалистическа партия, че тези тематики би трябвало да бъдат чуваеми и дискутирани, с решения, взети от Народно събрание ", сподели Янев. 

Той добави, че трябва да е ясно какво страната ни дава на Украйна, само че количествата и спецификациите могат да останат секретни. Бившият длъжностен министър на защитата изрази подозрение, че страната ни може да попълни складовете с ново въоръжение и по-късно да даде своето на Украйна, написа novini.bg. 

" Българската оръжейна промишленост е затрупана с поръчки. Производственият развой е значим, той е обвързван с материали, част от които са импорт от Европа. Когато приказваме за подобен вид повишаване на производството, можем да чакаме проблеми в бъдеще, ние даваме поръчка, която след 2 или 6 месеца може да не се случи ", разяснява Янев.

Във връзка с отчета на ДАНС за рисковете пред страната ни, гостът съобщи, че той не би трябвало да ни стряска, а да подейства отрезвяващо.  

" Работата на службите е да показват сюжети, които биха могли да се случат. Не е въпросът да ни харесат, а да създадем разбор кое е най-хубавото като превантивни ограничения, с цел да не се случат неприятните сюжети ", разясни някогашният длъжностен министър председател.

Той повтори позицията си и тази на " Български напредък ", че страната ни не би трябвало да се отхвърля от АЕЦ " Белене "  или най-малко не би трябвало да продава оборудването. 

" Това съоръжение е купено и може да бъде употребено в българската енергетика. Очевидно е, че ресурсът на АЕЦ " Козлодуй "  има избран живот, може да се употребява оборудването от " Белене ", с цел да се удължи живота на " Козлодуй ", по-късно няма да имаме такива елементи за " Козлодуй " и ще се наложи да го спрем по-рано ", безапелационен беше гостът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР