Бивш началник на Иранската революционна гвардия заяви, че ще бъде

...
Бивш началник на Иранската революционна гвардия заяви, че ще бъде
Коментари Харесай

Високо напрежение: Иран обеща да отмъсти на САЩ, цените на петрола скочиха

Бивш шеф на Иранската революционна армия съобщи, че ще бъде отмъстено на Съединените щати за убийството в Багдад в петък на командващия силите „ Кудс “ Касем Сюлеймани, заяви Агенция Франс Прес.
" Солеймани се причисли към братята си мъченици, само че ние ще намерим подобаващото извънредно възмездие за Америка ", написа в Туитър Мохсен Резай, който сега управлява Съвета за целенасоченост на Иран /съвещателен орган при висшия водач на страната/.
Цените на петрола скочиха повече от 4% в петък, а акциите изгубиха ранните си облаги след новината, че Съединени американски щати са умъртвили върховен ирански военачалник, отразявайки новите страхове от спор в богатия на недопечен нефт район, оповестява Агенция Франс Прес.
По-късно президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласява в Туитър фотография на американското знаме, а Пентагонът съобщи, че убийството на Сюлеймани е осъществено по заповед на американския държавен глава.
Brent скочи с 4.4% до 69.16 $, а WTI скочи с 4.3% до 63.84 $, защото вложителите са все по-притеснени от вероятно разгаряне на спор в Близкия изток.
" Това е освен това от елементарен кръвоизлив от носа на Иран ", сподели Стефан Инес от AxiTrader. " Това е нападателно проявяване на мощ и откровена провокация, която може да провокира друга война в Близкия Изток. "
Убийството на Солеймани е трагична ескалация на напрежението сред Съединени американски щати и Иран и идва откакто про-иранска навалица тази седмица обсади посолството на Съединени американски щати в Ирак в резултат на смъртоносни американски въздушни удари против шиитска секта.
Атаката против посолството извади на показ напрежението в връзките сред Съединени американски щати и Иран, които чиновници от двете страни дефинираха за Агенция Франс Прес като " най-студените " от години.
" Събуждаме се в един по-малко безвреден свят, в сравнение с беше единствено преди часове, изключително в случай че комбинираме това със смущаващото напрежение на Корейския полуостров ", добави Инес.
Индексите на тържищата в Хонконг паднаха с 0,2%, а в Шанхай - с 0,1%. Сривът в Сингапур беше с 0,2%, Сеул загуби 0,1%, а Тайпе отслабна с 0,3%. Въпреки това Сидни, Уелингтън и Манила резервираха позитивния си растеж.
Всички пазари отбелязваха покачване преди новината за удара в Багдад, с помощта на продължаващия оптимизъм, подхранван от комерсиално съглашение сред Китай и Съединени американски щати, по-губещите парични политики на централната банка и облекчение на паниките по Брекзит.
Американският Конгрес не е бил осведомен авансово за нападението, подредено от президента Доналд Тръмп, при което беше погубен върховен ирански боен пълководец, съобщи сенатор-демократ от Камарата на представителите пред Агенция Франс Прес.
Ударът, осъществен в Ирак против иранския военачалник Касем Сюлеймани, " е осъществена без да бъде известен Конгреса и без да са извършени съвещания с него ", съобщи в изказване ръководителят на Комисията по външни работи Елиът Енгел.
Солеймани беше " в основата на голямо принуждение ", който има " американска кръв по ръцете си ", съобщи демократът.
Но „ осъществяването на такова деяние без присъединяване на Конгреса провокира съществени правни проблеми и е офанзива против пълномощията на Конгреса като еднакъв клон на държавното управление “, добави Енгел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР