Бивш министър-председател популист, чиято партия е предпочитана за победител на

...
Бивш министър-председател популист, чиято партия е предпочитана за победител на
Коментари Харесай

Докато доверието на Словакия в демокрацията избледнява, нейният лидер на изборите води кампании срещу помощта за Украйна

Бивш министър-председател популист , чиято партия е желана за победител на предварителните парламентарни избори в Словакия , възнамерява да преобърне военната и политическата поддръжка на страната за прилежаща Украйна , в директно предизвикателство към Европейския съюз и НАТО, в случай че той се върне на власт, написа „ Асошиейтед прес “.

Роберт Фицо , който управлява Словакия от 2006 до 2010 година и още веднъж от 2012 до 2018 година, е любимецът да заеме поста на министър-председател след изборите на 30 септември. Той и неговата лява партия „ Посока “ или „ Смер “ водят акция с ясно проруско и антиамериканско обръщение . Кандидатурата на Фицо е част от по-широка наклонност в цяла Европа. Само Унгария има намерено проруско държавно управление , само че в други страни, в това число Германия, Франция и Испания, популистките партии, скептични към намесата в Украйна, получават забележителна поддръжка. В доста от тези страни предстоят национални или районни избори, които биха могли да наклонят публичното мнение от Киев към Москва.

„ Ако Смер е част от държавното управление, ние няма да изпращаме повече оръжия или муниции в Украйна “ , съобщи неотдавна пред „ Асошиейтед прес “ Фицо, който сега е народен представител в словашкия парламент и е прочут с нецензурни словоизлияния против публицисти .

59-годишният Фицо също се опълчва на глобите на Европейски Съюз против Русия , слага под въпрос способността на украинската войска да изтласка нахлуващите съветски войски и желае да употребява участието на Словакия в НАТО , с цел да блокира присъединението на Украйна. Връщането му на власт може да накара Словакия да се откаже от своя либерален курс по други способи, следвайки пътя на Унгария при премиера Виктор Орбан и в по-малка степен Полша при ръководството на партията „ Право и правдивост “.

Малката централноевропейска нация, основана през 1993 година след разпадането на Чехословакия , е корав покровител на Украйна, откогато Русия нахлу преди повече от 18 месеца. Словакия беше втората членка на НАТО, която се съгласи да даде своя флот от изтребители МиГ-29 от руската ера на Киев и също подари система за противовъздушна защита С-300.

Но също по този начин стана очевидец на спад на публичното доверие в демократичната народна власт и западните организации в по-голяма степен, в сравнение с в други елементи на района, които се отърсиха от десетилетия руско владичество.

Според изследване от март, поръчано от основания в Братислава мозъчен концерн Globsec, болшинството от респондентите в Словакия, цели 51%, считат, че Западът или Украйна са виновни за войната . Половината считат, че Съединените щати съставляват опасност за сигурността на тяхната страна, спрямо 39% през 2022 година От осемте интервюирани народи словаците са с най-голямо съмнение към САЩ; България е на второ място с 33%, а на трето място е Унгария с 25%. Катарина Клингова, старши теоретичен помощник в Центъра за народна власт и резистентност на Globsec, заключва:

„ Имаме огромен проблем. “

Проучването е извършено в България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Всяка от осемте страни от Централна и Източна Европа има 1000 респонденти, а резултатите от изследването имат граница на неточност от плюс или минус 3%.

Само 48% от словаците считат демократичната народна власт за добра за тяхната страна, вторият най-нисък резултат след Литва (47%).

През февруари 2022 година Словакия отвори границите си за украински бежанци , както и за изпращане на оръжия за Киев . Въпреки това, доста словаци към момента изпитват уязвимост към своите рускославянски братя и сестри и са признателни на Червената войска за освобождението на страната в края на Втората международна война. Руските дезинформационни интервенции също изиграха своята роля: промосковската агитация към този момент е необятно публикувана в словашките медии.

Гледните точки, отразени в изследването на Globsec, отразяват разочарованието след безредното ръководство на дясноцентристко съдружно държавно управление , което се разпадна през декември, и проруската акция за дезинформация , която се ускори след нахлуването в Украйна, акцентира Клингова. Тя е безапелационна:

„ Редица локални политици възприеха разказите и терминологията на съветската агитация и ускориха нейното влияние. Фицо, чиято партия също води акции против имиграцията и правата на ЛГБТИ+ общността. “

В изявлението си за „ Асошиейтед прес “ той твърди, че никакви западни оръжия , отиващи в Украйна, няма да трансформират хода на войната . Фицо е на мнение, че Европейският съюз и Съединените щати би трябвало да употребяват въздействието си, с цел да принудят Русия и Украйна да реализират компромисно спокойно съглашение .

„ Наивно е да се мисли, че Русия ще напусне Крим “ , акцентира Фицо, имайки поради полуострова, който Русия анексира от Украйна през 2014 година Той добави:

„ Наивно е да се мисли, че Русия в миналото ще изостави територията, която управлява в Украйна. “

Фицо приказва в Михаловце, дребен град покрай границата на Словакия с Украйна. Недалеч се намира град Ужгород, един от главните гранични пунктове за товарни и физически лица. През пролетта на 2022 година хиляди украински бежанци влязоха в Словакия тук, до момента в който филантропичната помощ — а от време на време и задгранични бойци — течеше в противоположната посока.

Съвсем неотдавна колета с украинско зърно минаха границата, за огромно неодобрение на локалните фермери, които споделят, че това подбива пазарите им. Когато по-рано този месец изтече съглашението на Европейски Съюз за задържане на украинското зърно директно и отвън локалните пазари , Словакия съобщи, че ще удължи личната си възбрана за импорт до края на годината. Но в това време, когато войната в Украйна смъкна цените на зърното в Европа, страната увеличи цената на силата. До нахлуването в Украйна, което провокира глобите на Европейски Съюз, Русия доставяше по-голямата част от петрола и газа на Словакия.

През 2022 година инфлацията се увеличи до 12,13% % , движена от скока на цените на силата. През септември 2022 година хиляди се причислиха към митинг, проведен от партията на Фицо, на която той сподели, че поддръжката на държавното управление за Украйна е отчасти виновна за повишаването на инфлацията .

Украинският президент Володимир Зеленски , с поддръжката на западните поддръжници на страната си, изключи договарянията с Москва, до момента в който съветските войски не се изтеглят от страната му. Той също по този начин притисна НАТО да даде явен път за участието на страната му.

На срещата на върха през юли водачите на НАТО дадоха обещание да продължат да доставят оръжие и муниции на Украйна, само че не предложиха отбрана под чадъра на сигурността на алианса. Пред „ Асошиейтед прес “ Фицо съобщи, че се опълчва „ по принцип “ на слагането на Украйна на път за участие, като сподели:

„ Това би довело до Трета международна война. “

Позицията на Фицо може в допълнение да усложни стремежите на Украйна да се причисли към алианса. На срещата на върха съдружниците от НАТО споделиха, че ще бъдат в положение да отправим покана към Украйна да се причисли към алианса, когато съдружниците се съгласят и бъдат изпълнени изискванията.

Бившият министър-председател и неговата партия демонстрираха проруски трендове по време на връзките си с гласоподавателите. През 2015 година, откакто Русия анексира Крим , Фицо беше един от дребното европейски водачи, които се срещнаха с съветския президент Владимир Путин в Москва, с цел да обсъдят бизнеса, макар глобите на Европейски Съюз.

Въпреки това Фицо в офиса също се погрижи да култивира връзките със Съединени американски щати. През 2018 година той стартира договаряния за контракт за защита с Вашингтон. Споразумението беше утвърдено предходната година, само че не преди Фицо да провежда митинг, на който сподели пред многохилядна аудитория, че договорът е „ изменничество “. Той е безапелационен, че пактът ще компрометира суверенитета на Словакия и ще предизвика Русия – изказвания, отхвърлени от държавните управления на Словакия и Съединени американски щати.

Сега Фицо повтаря съветския роман за аргументите за войната в Украйна, в това число неподкрепеното изказване на Путин, че настоящето украинско държавно управление ръководи нацистка страна , от която етническите руснаци , живеещи в източната част на страната, се нуждаят от отбрана . На 30 август пред ликуваща навалица от последователи в родния си град Тополчани Фицо съобщи:

„ Казвам го мощно и ясно и ще го направя: войната в Украйна не е почнала през вчерашния ден или предходната година. Започна през 2014 година, когато украинските нацисти и фашисти започнаха да убиват съветските жители в Донбас и Луганск. “

Григорий Месезников, президент на Института за публични въпроси, продемократична неправителствена организация със седалище в Братислава, сподели, че гласоподавателите на Фицо виждат в този момент, че е „ най-автентичният в цялата му кариера “, както и „ най-лошият и най-радикалният “.

„ Позицията на антисистемните сили в никакъв случай не е била толкоз мощна тук от 1989 година насам “ , разяснява Месезников, имайки поради годината на антикомунистическата Кадифена гражданска война в Чехословакия .

Преди Фицо беше по-прагматичен. По време на първия си четиригодишен мандат като министър-председател Словакия беше призната в безвизовото Шенгенско пространство на Европейски Съюз през 2007 година и одобри еврото като национална валута през 2009 година След рухването на държавното управление, което смени неговото, Фицо се върна на поста през 2012 година Той несполучливо се кандидатира за президент през 2014 година и си върна премиерския пост през 2016 година, само че беше заставен да подаде оставка две години по-късно след убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и неговата избраница.

Малко преди гибелта си Куциак написа за хипотетични връзки сред италианската мафия и хора, близки до Фицо, и за корупционни кавги, свързани с партията на Фицо. Убийствата провокираха огромни улични митинги и доведоха до разпадането на съдружното държавно управление на Фико. Заместникът на Фицо в Smer, Петер Пелегрини, пое поста министър-председател.

Опетненият от скандал Смер , водейки акция с антимигрантски билет, загуби изборите през 2020 година и се озова в съпротива , като Пелегрини напусна Фицо, с цел да сътвори нова лява партия, Гласът. Четирипартийното съдружно държавно управление, което пое ръководството, трансформира битката с корупцията в главен фокус.

Десетки висши чиновници, служители на реда, съдии, прокурори, политици и предприемачи, свързани със Смер, са наказани за корупция и други закононарушения.

Самият Фицо беше изправен пред наказателни обвинявания предходната година за основаване на незаконна група и корист с власт , само че проруският общоприет прокурор на Словакия се намеси и отхвърли обвиняването.

Почти всички публични изследвания предсказват, че Смер ще се класира преди всичко на предварителните парламентарни избори с към 20% от гласовете. Тогава Фицо ще се нуждае от поддръжката на други партии, с цел да сформира държавно управление. Той сподели, че се надява да сплоти напъните си с Гласа. Друг вид би била Републиката , крайнодясна група, която сега събира 5-10% от гласовете на гласоподавателите съгласно изследванията. Ултранационалистическата Словашка национална партия е друга опция. Месезников от Института за публични въпроси разяснява:

„ Неговата мощна мотивация е да избегне наказателно следствие. Връщането му на власт ще бъде проблем за Словакия във всеки аспект. “

Фицо заплаши след изборите да уволни следователите в Националната престъпна организация и специфичния прокурор Даниел Липсич, които проверяват най-тежките закононарушения и корупция.

Фицо даде обещание да бъде по-суверен в изразяването на възгледите си , само че посочи, че не има намерение да изведе страната си от Европейски Съюз или НАТО. Той предизвести:

„ Международната общност би трябвало да знае, че НАТО сега е извънредно неизвестен в Словакия. “

И предвижда:

„ Ако през днешния ден проведем референдум, мога да подсигурявам, че хората ще кажат „ не “ на НАТО. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР