Битовите потребители на газ да бъдат компенсирани с по 27

...
Битовите потребители на газ да бъдат компенсирани с по 27
Коментари Харесай

Битовите потребители на газ ще бъдат компенсирани с 50% от цената

Битовите консуматори на газ да бъдат обезщетени с по 27 лв. на мегаватчас за декември и с по 42 лв. на мегаватчас за януари, планува енергийното министерство. Предстои тази мярка да бъде разисквана в Министерския съвет и утвърдена от Европейската комисия, сподели енергийният министър Александър Николов:

" Структурата за отплата, която ще предложим, е 50% от растежа на цената. Като база се употребява предпоследното решение на Комисията за енергийно и водно контролиране за цена на мегаватчас, която е 48.80 лева. По този метод плановете ни демонстрират, че в границите на единствено първите два месеца обезщетенията, които ще се получат от крайните консуматори, са в размер на почти 140 милиона лв. ".

Николов добави, че съгласно плановете на министерството този месец газът е можело да нарастне не с 30 на 100, а единствено с 5 %. Той обаче не влезе в детайлности за метода на образуване на по-ниските стойности, а уточни, че, в случай че " Булгаргаз " е изграел ролята си на публичен снабдител, който търси най-ниските цени, а КЕВР го е направлявал, то повишаването на газа е щяло да бъде много по-малко.

При тока за промишлеността се планува увеличение на тавана на обезщетенията, като помощта обаче няма да е повече от 250 лв. на мегаватчас, уточни още енергийният министър.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР