Битката за клиенти между банките и дружествата, специализирани в кредитиране,

...
Битката за клиенти между банките и дружествата, специализирани в кредитиране,
Коментари Харесай

Ръстът на доходите сви заемите “от заплата до заплата”

Битката за клиенти сред банките и сдруженията, профилирани в кредитиране, се насочи към по-дългосрочните заеми

Бързите заеми, известни като заем “от заплата до заплата ”, губят темповете си на напредък. Към юни 2018 година те са се свили до 2,4 милиарда лева против 2,6 милиарда лева в края на юни 2017 година

Намалението е с 225,7 млн. лева, или с 8,5%, по отношение на края на второто тримесечие на 2017 година и с цели 14,7%, или с 418,4 млн. лева, спрямо края на март тази година, регистрира Българска народна банка. Продадените заеми към началото на лятото на годишна база са 133,6 млн. лева, а закупените – 39,4 млн. лева, сочат още данните.

Общият спад при небанково кредитиране е

основно за сметка

на късите

заеми

- със период до 1 година и от 1 до 5 години. Най-кратките заеми- със период за погасяване до 1 година, са 510,3 млн. лева в края на юни 2018 година И до момента в който понижението по отношение на юни 2017 година е единствено с 0,7%, или с 3,4 млн. лева, то е с цели 11%, или с 62,9 млн. лева, спрямо края на първото тримесечие на тази година, демонстрира банковата статистика.

Намаление има и при вземанията по заеми с матуритет от 1 до 5 години - през юни 2018 година те са 629,5 млн. лв., понижението им на годишна база е с 15,9%, или с 119,1 млн. лева, а понижението по отношение на март т.г. е още по-голямо - с 22,1%, или със 178,1 млн. лева

Данните демонстрират, че и фирмите за кредитиране трайно са се насочили към заеми със период за погасяване над 5 година Те са 1 милиарда лева в края на юни и са единствените, които растат- с 1,4%, или с 14,4 млн. лева, по отношение на края на юни 2017 година А намаляването по отношение на март т.г. е минимум спрямо останалите - единствено с 10%, или със 112,7 млн. лева

Относителният им дял в общия размер на вземанията по заеми нараства от 37,6% в края на юни 2017 година до 41,6% в този момент.

Необслужваните заеми към небанковите институции към края на юни 2018 година са общо 278 млн. лева и са намалели за една година с близо една трета - 29,7%, или със 117,7 млн. лева, а по отношение на март - с 18,9%, или с 64,8 млн. лева

Какви са аргументите за тази наклонност?

Устойчивият стопански напредък и упованията за непоклатимост на стопанската система доведоха до непрекъснат растеж на приходите от към 10%. Това разрешава на от ден на ден семейства да не прибягват до избавителния пояс на бързите заеми, а да посрещат множеството си потребности с непрекъснатия си приход.

Все повече компании също не търсят толкоз скъпите бързи заеми, защото усилиха оборотите си и могат да финансират част от настоящите си потребности, без да се харчат за скъпи лихви, в случай че ги получат като кредитиране. Следствието от устойчивата стопанска система - рекордно ниското равнище на безработицата под 5,9%, също

понижава

потребността

от добавки с висока рента към домакинските и фирмените бюджети.

Втората съществена причина са банките, които придвижиха борбата си за клиенти със профилираните в кредитиране компании в тази ниша. Всички банки към този момент оферират бързи и дребни заеми, с съвсем същата експедитивност при одобряването и отпущането, само че с по-атрактивни лихви. Разликата в лихвените равнища от време на време стига и до 1% в интерес на трезорите.

Дигитализацията и онлайн банкирането лишават друго релативно преимущество на компаниите за бързи заеми - одобрение и разпределяне на заемите онлайн, без опашки и разходка до банков офис. Освен това трезорите обвързват заемите с други пакетни услуги- да вземем за пример по-ниски такси при ръководството на сметки, атрактивни лихви по депозити, по-ниски такси при изтегляне от банкомат и други

Отговорът на профилираните кредитни компании е нахлуване в до неотдавна непокътнати територии на банките. Те също започнаха да оферират все по-атрактивни кредитни артикули, да поправят лихвите в посока надолу и да заобикалят рисковите клиенти.

Тихомир Тошев, ръководител на Асоциацията на кредитните консултанти:

Разцветът на бързите заеми е при рецесия, при непоклатимост човек търси по-евтин запас

- Последните данни на Българска народна банка демонстрират понижаване на бързите заеми. Какви съгласно вас са аргументите за това, господин Тошев?

- Да, в действителност демонстрират спад. Една от аргументите е, че за така наречен бързи заеми най-силните интервали са тези на икономическа рецесия и растеж на безработицата.

И назад - при растеж на стопанската система и спад на безработицата хората се пренасочват. А защото банките станаха по-гъвкави и усъвършенстваха изискванията, при които отпускат заеми, част от потребителите на такива заеми се пренасочиха към тях.

- Под по-добри условия разбирате и лихвените равнища, по този начин ли?

- И това. Потребителите, естествено, се пренасочват от скъпия заем към по-евтиния. И това е обикновено, следи се при всички пазари.

- При претовареност хората могат да си заплащат задълженията и стават атрактивни и за банките, това ли разследване от развиването на стопанската система визирате?

- При мощен стопански растеж и ниска безработица хората, от една страна, могат сами да си поемат част от разноските. И второ - при увеличение на приходите и стабилизиране на заетостта достъпът до банково финансиране е по-лесен.

Естествено, има още една причина - фирмите за финансиране продадоха част от заемите, които е мъчно да съберат. Имаше отписване на задължения и продажба на пакети.

- Как съгласно вас ще отговорят фирмите за кредитиране на тази нова обстановка?

- Те към този момент го вършат. При намаляването на търсенето на бързи заеми те също оферират други кредитни артикули. Така към този момент най-търсени не са дребните къси заеми - от заплата до заплата, а засилено търсене на други, по-дълги заеми. Има да вземем за пример усилване при фирмените заеми против ипотека и за над 5 години.

Фирмите търсят тази ниша, тъй като някои от тях към този момент имат неприятна кредитна история и не са желани от банките.

- Преодоляха ли фирмите за бързи пари неприятната си популярност от недалечното минало?

- Бързите заеми са към този момент добре прочут артикул. Имаше пречистване на пазара. От над 250 компании, които ги предлагаха, оцеляха тези, които работят професионално и не вършат злоупотреби. Намаляха случаите на злоупотреби и ощетените клиенти. А и хората схванаха що е това бърз заем и го употребяват по разпоредбите. Така че тези компании ще имат своето място на пазара.

- Да разбирам ли, че пазарът на небанковите заеми се е нормализирал и двете страни в него си познават правата и отговорностите и няма заплаха от ново струпване на необслужвани заеми?

- Хората се научиха да си обслужват и бързите заеми. До 2012 година за фирмите беше проблем да оценят съответно риска, както и да си съберат парите. Вече имат системи за оценка на риска и знаят на кого да дават и на кого да не дават. Секторът е с положителни индикатори. Периодично виждат кои са несъбираемите им заеми. Процентът на неприятните заеми понижава доста. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР