BIRD представя ДФЗЛийкс – изтекли от Държавен фонд земеделие данни

...
BIRD представя ДФЗЛийкс – изтекли от Държавен фонд земеделие данни
Коментари Харесай

3,5 млрд. лв. евроизмами в земеделието: Bird.bg

BIRD показва ДФЗЛийкс – изтекли от Държавен фонд земеделие данни за 15740 плана с еврофинансиране на 3253 компании, за които са открити нередности. За всеки план с нередности има цялостна история на подхванатите дейности от ДФЗ и Прокуратурата: издадени административни актове, правосъдни обжалвания, дейни или прекъснати прокурорски преписки, изискуеми и възобновени суми, оповестява Bird.bg.

В данните може да се търси по ЕИК на компания, по име на план, по стратегия ПРСР /2374/ или заплащания на единица повърхност /13268/, случаи квалифицирани като неправда /10077/, случаи квалифицирани като подозрение за машинация /542/, открита машинация /317/, опит за документна машинация /1012/, планове с отчети от ОЛАФ /13/, къщи за посетители /247/

Общо финансираните планове с нередности са на стойност 3 438 257 306.43 лева, като от тях ДФЗ си търси назад 153 626 033.54 лева Реално са възобновени 89 476 386.09 лева

Тези данни обаче не подхождат на действителността на измамите. От изтеклата информация излиза наяве, че единствено две от къщите за посетители са квалифицирани като подозрение за машинация. Дори истинската къща за тъща на зам.-министър Манолев е квалифицирана като неправда, макар повдигнатото му обвиняване.

Същевременно ОЛАФ извърши своя инспекция на 377 къщи за посетители и откри, че всички те са с нередности. Според брюкселската работа за битка с измамите с евросредства от ДФЗ са дали оценка на риска за 15% нарушавания, само че при инспекция на място са открити 88%. Ето за какво от България се желаят да върне още 28 милиона евро или 56 милиона лв. единствено от програмата за къщите за посетители.

Става ясно също, че резултатите на българската прокуратура в битката с евроизмамите са извънредно скромни. Само за 276 случая с нередности е формирано досъдебно произвеждане, като едвам в 70 случая има импортиран обвинителен акт. Информация за влезнали в действие неоправдателни присъди има за дузина случая, като всичките са за заплащания на единица повърхност. С отнемане от независимост са осъдени 8 лица, само че единствено един случай наказването е преведено в осъществяване. Само три от злоупотребите с санкции отнемане от независимост са за над 10 000 евро.

Информацията за плановете с нередности е интегрирана в обществения скенер на BIRD и е забележима също по този начин във фирмената информация в търсачката на Търговския указател.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР