Биотинът и витамин D са известни с това, че помагат

...
Биотинът и витамин D са известни с това, че помагат
Коментари Харесай

Биотин или витамин D за косопад: Кое е по-ефективно?

Биотинът и витамин D са известни с това, че оказват помощ за здрава коса. Но би трябвало ли да употребявате единствено един от тях или да ги комбинирате? Кое е по-ефективно, биотин или витамин D за косопад?

Загубата на коса е обща грижа за доста хора и търсенето на ефикасни решения докара до известността на разнообразни добавки и витамини. Сред тях биотинът и витамин D са спечелили доста внимание поради капацитета си да предизвикват здравето на косата и да се борят с косопада.

В тази публикация ще проучим ролята на биотин и витамин D в ръководството на косопада и ще ви помогнем да извършите осведомен избор.

реклама

Причини за косопад

Преди да се задълбочим в сравнението сред биотин и витамин D, значимо е да разберем другите фактори, които способстват за косопада:

  • Андрогенна плешивост: Това наследствено заболяване, известно също като мъжка или женска алопеция, е най-честата причина за косопад.
  • Алопеция ареата: Автоимунно заболяване, което предизвиква загуба на коса на петна.
  • Хранителни дефицити: Неадекватният банкет на съществени хранителни субстанции може да докара до загуба на коса.
  • Стрес и хормонални промени: Високите равнища на стрес и хормоналните несъответствия могат да доведат до загуба на коса.
  • Медицински положения: Някои медицински положения и медикаменти могат да причинят косопад като непряк резултат.

Биотин за напредък на косата

Биотинът или витамин В7 е един от витамините от група В, който е значим за цялостното здраве, както и за мощна коса.

Той има значима роля в синтеза на разнообразни аминокиселини и протеини, които са от значително значение за растежа на косата. Така че може да се дава като добавка на тези, които страдат от косопад или изтъняване на косата.

Биотинът постоянно се предлага на пазара като средство за косопад и изтъняване на косата.

Ето по какъв начин той може да способства за здравето на косата:

  • Производство на кератин: Биотинът взе участие в производството на кератин, протеин, който образува структурата на косата. Адекватните равнища на биотин са от значително значение за мощна и здрава коса.
  • Здраве на космените фоликули: Биотинът оказва помощ за възстановяване на здравето на космените фоликули, което е от решаващо значение за растежа на косата и предотвратяването на косопада.
  • Намаляване на накъсването на коса: Биотинът може да сведе до най-малко накъсването на косата, подобрявайки цялостния й тип.

Витамин D за попречване на косопад

Витамин D е нужен на вашето тяло, защото играе основна роля в дерматологията заради своите противовъзпалителни свойства.

Освен това оказва въздействие върху цикъла на косата. Ако имате добра диета, с храни богати на витамин D, като риба като риба звук, обогатено мляко, яйца, сирене и прекарвате задоволително време на слънце, може да не се нуждаете от спомагателни добавки.

реклама

Витамин D е мастноразтворим витамин, прочут с ролята си за здравето на костите и функционалността на имунната система. Въпреки това, той също играе значима роля за здравето на косата:

реклама

  • Активиране на космените фоликули: Рецепторите за витамин D участват в космените фоликули и се счита, че съответните равнища на витамин D могат да оказват помощ за активирането на тези фоликули за по-добър напредък на косата.
  • Намаляване на косопада: Някои изследвания демонстрират, че дефицитът на витамин D може да бъде обвързван със загуба на коса, изключително при хора с плешивост ареата. Добавянето на витамин D може да понижи загубата на коса в такива случаи.
  • Противовъзпалителни резултати: Противовъзпалителните свойства на витамин D могат да оказват помощ за понижаване на възпалението на скалпа, което може да е фактор за някои типове косопад.

Кое е по-добро за косопад: биотин или витамин D?

Когато става въпрос за косопад, значимо е да се разбере, че първо е нужна подробна здравна история.

Заедно с това има някои клинични процедури като мезотерапия, които оказват помощ за удебеляване на съществуващата коса и поощряване на растежа на нова.

Понякога се дават добавки с биотин или витамин D, в случай че има недостиг или неприятна диета. Въпреки това, тези добавки не са най-ефективният метод за прекъсване на косопада или възстановяване на растежа на косата. Те действат повече като добавки.

Така че, просто комбинирайте биотин и витамин D за напредък на косата. В днешно време няколко съществени мултивитамини, особено за косата, могат да бъдат комбинирани в една капсула или таблетка.

Те могат да се одобряват един път или два пъти дневно. Всеки от тези макро и микроелементи е нужен за всички стадии на растежа на косата. Витамин D и биотин работят добре дружно и могат да дадат по-добри резултати, когато се комбинират.

Биотинът може също да бъде включен в шампоани дружно с други съставки като кофеин, арганово масло или сао палмето, които оказват помощ за попречване на косопад и втвърдяване на косата.

Но преди да започнете да приемате добавки с биотин или витамин D, оставете Вашия доктор да дефинира повода, типа и стадия на загуба на коса.

Биотин или витамин D за косопад

Ефективността на биотин и витамин D при справяне с косопада зависи от главната причина. Ако загубата на коса се дължи на недостиг на биотин, прибавянето на биотин може да докара до позитивни резултати. Повечето хора обаче имат задоволителен банкет на биотин от диетата си, тъй че дефицитът е относително необичаен.

От друга страна, дефицитът на витамин D е по-често срещан и може да способства за загуба на коса. В такива случаи оправянето с недостига на витамин D посредством добавки или нараснало излагане на слънце може да докара до възстановяване на здравето на косата.

Важно е да запомните, че аргументите за косопада са многостранни и не постоянно могат да бъдат свързани с хранителни дефицити. Ако изпитвате забележителна загуба на коса, целесъобразно е да се консултирате със здравен експерт или кожен лекар, с цел да определите главната причина и най-подходящото лекуване.

Биотин или витамин D за косопад – Обобщение

В умозаключение, както биотинът, по този начин и витамин D играят основна роля за поддържането на здрава коса, само че тяхната успеваемост при справяне с косопада зависи от съответната причина.

Най-добре е да се консултирате със експерт, с цел да диагностицирате повода за косопада и да разработите персонализиран метод, който може да включва диетични промени, добавки и други лекувания.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР