Биомаркерите дават ключа към съвременното персонализирано лечениеКарциномът е генетично заболяванеБиомаркерите

...
Биомаркерите дават ключа към съвременното персонализирано лечениеКарциномът е генетично заболяванеБиомаркерите
Коментари Харесай

Проф. Алексей Савов: Раковите клетки са терористи

Биомаркерите дават ключа към актуалното персонализирано лекуване
Карциномът е генетично заболяване

Биомаркерите са ключът към актуалното персонализирано лекуване на рак на белия дроб. Генетичният отпечатък, който се търси във всеки израстък, може да дефинира най-успешната терапия за пациента. Това обясниха наши водещи експерти по време на полемика на тематика „ Съвременни способи за скрининг и лекуване на рак на белия дроб “.

„ Ракът стартира от нещо напълно дребно, невидимо – една дребна ракова клетка. Тези кафези са непредвидими, рискови, особени. Определено мога да ги нарека „ терористи “ в естествената жива система – споделя генетикът проф. Алексей Савов, шеф на Националната генетична лаборатория. - Защо те не съблюдават разпоредбите, живеят и се развъждат по по-различен метод, не умират тогава, когато е редно да го създадат? Всички тези особености на раковата клетка занимават експертите от доста време. Разбирайки ги, ние действително ще имаме доста по-добра опция да им се противопоставим. “ 

В голямата част от случаите една ракова клетка се развива като такава, тъй като нещо не подхожда на разпоредбите, комплицирано е и в дъното на това неизбежно стои генетиката. Можем да кажем, че ракът в действителност е генетично заболяване, обобщава проф. Савов. 

Той условно групира генетичните проучвания на три. Първата цел е да се употребяват генетични маркери за директна диагностика на раковите кафези, само че това не всеки път е допустимо. В днешно време от ден на ден генетиците се насочват към една много авангардна концепция – да употребяват биологични маркери в кръвна проба, която може да открие някои малигнени промени доста рано, даже преди образната диагностика.

Втората цел е, в случай че се открие ракът, генетиката да даде отговор какво можем да чакаме от него - по кое време ще бъде по-агресивен, по-склонен да метастазира, т.е. по какъв начин ще се развива болестта.

След слагането на диагнозата идва въпросът може ли да бъде лекуван този пациент, къде са слабите места на „ терористичните “ кафези. Точно тук непрестанно медицината открива нови лечебни подходи въз основа на генетичната специфичност. Това значи, че в случай че се откри генетичната причина, която прави една естествена клетка ракова, би могло да се направи опит да се спрат тези процеси.

„ По отношение на рака на белия дроб такива маркери съществуват и те са част от лечебния развой – споделя проф. Савов. - Биологична проба от туморната тъкан може да бъде ориентирана към генетична лаборатория. Такива проучвания се правят в Националната генетична лаборатория и те са доказани добре в клиничната процедура. Профилирането на туморната тъкан дава опция да разберем дали тя дава отговор на критериите за терапия с съответни лекарства. Това не предопределя обстоятелството дали пациентът ще може да се лекува или не. Съществува мнението, че в случай че един медикамент не е използван, няма лекуване. Не е по този начин, просто преценяме какъв лечебен метод би бил ефикасен при съответния човек. Генетиката е неотменна част от лекуването на пациентите с тази диагноза “, уверен е проф. Савов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР