Биолози от Колумбийския университет в Ню Йорк установиха, че човекът

...
Биолози от Колумбийския университет в Ню Йорк установиха, че човекът
Коментари Харесай

Биолози установиха, че човекът продължава да еволюира

Биолози от Колумбийския университет в Ню Йорк откриха, че индивидът продължава да еволюира, заяви Юнайтед прес интеренешънъл. Оказало се, че за няколко десетилетия вследствие на естествения асортимент се намалила честотата на гени, свързани със склонността към тютюнопушене и с заболяването на Алцхаймер. Специалистите стигнали до тези изводи въз основа на резултатите от щирокомащабно проучване, обхванало данни за геномите на над 210 000 души в Съединени американски щати и Англия.

Било установено, че генетични аномалии, свързани с заболяването на Алцхаймер и тютюнопушенето, са по-рядко срещани измежду хората с дълга дълготрайност на живота. Освен това тези, които живеят по-дълго, е по-малко евентуално да са носители на генни разновидности, свързани със сърдечни заболявания, високо равнище на холестерола, затлъстяване и астма.

Резултатите навеждат на мисълта, че хората към момента са повлияни от естествения асортимент, като тези с по-дълга дълготрайност на живота е по-вероятно да предадат на идващото потомство лишените си от разновидности гени.

" Това е едвам осезаем сигнал, само че открихме генетични доказателства, че е налице натурален асортимент измежду модерни популации хора ", съобщи специалистът по еволюционна генетика Джоузеф Пикрел от университета.

Напредъкът в технологиите за геномен разбор разрешил на учените да проследят измененията в генетичните " подписи " измежду огромни групи хора.

По-рядко срещан измежду дамите, трансферирали 70-те, е генът ApoE4, обвързван с заболяването на Алцхаймер. Учените разкрили също доста понижаване на честотата на гена CHRNA3, обвързван с тютютнопушенето измежду мъжете.

Фактът, че е открита мощна взаимовръзка сред продължителността на живота и единствено две генни разновидности, демонстрира, че хората евентуално са " се освободили " от други генни вариации посредством естествения асортимент.

Резултатите от проучването са оповестени в PLoS Biology. /Йордан Ачков/
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР