Биолози от Австралийския институт за морски науки са идентифицирали най-голямото

...
Биолози от Австралийския институт за морски науки са идентифицирали най-голямото
Коментари Харесай

Китовата акула е най-голямото всеядно животно на Земята

Биолози от Австралийския институт за морски науки са разпознали най-голямото всеядно животно на Земята. Оказва се, че то е риба, освен това най-голямата в света – китовата акула, заяви “Сайънс дейли”.

За задачите на проучването учените са следили група акули край рифа Нингалу в Западна Австралия и са открили, че те комбинират растителна и животинска храна. Досега се смяташе, че китовите акули употребяват крил. Настоящото изследване обаче разкрива, че растителната храна, като да вземем за пример водорасли, съставлява главната част от менюто им.

Въз основа на това китовата акула, чиято дължина може да доближи до 18 метра, публично е приета за най-големия всеяден тип на планетата. Преди това купата принадлежеше на мечката Кодиак.

За да дефинират точния модел на хранене на акулите, учените са събрали всички вероятни проби от храна към рифа – от малък планктон до огромни водорасли. След това те са взели проби от кожата на рибите и са анализирали наличието на аминокиселини и мастни киселини в тях.

Резултатите от биохимичния разбор са се оказали изненадващи. Те демонстрират, че в тъканта на акулите няма мастни киселини или постоянни изотопи, както е всекидневно при животните, хранещи се с крил.

Пробите обаче съдържат съединения, присъщи за саргасума – кафяви водорасли, публикувани в региона на Нингалу. Това значи, че акулите освен гълтам морските растения, само че и ги усвояват.

Учените допускат, че акулите са придобили способността да храносмилат водорасли в хода на еволюцията. Първоначално те са ги поглъщали инцидентно по време на хранене. С течение на времето обаче телата им са почнали да си набират хранителни субстанции от растенията. Колкото до крила, акулите не усвояват по-голямата част от него.

“Това изобретение ни кара да преосмислим всичко, което сме знаели за храненето на китовите акули”, споделя биологът от Австралийския институт за морски науки доктор Марк Мийкън.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР