Биохакингът е завладяваща и бързо развиваща се област, в която

...
Биохакингът е завладяваща и бързо развиваща се област, в която
Коментари Харесай

Биохакингът, или как да победиш биологията

Биохакингът е завладяваща и бързо разрастваща се област, в която се пресичат науката, технологиите и самоусъвършенстването. Целта е  здраве, сила, хубост.

Някои вграждат чипове в ръцете си, с цел да отворят порти, други се надяват да живеят по-дълго посредством натоварен мониторинг на телата си и специфични персонализирани диети, специфични процедури, протоколи за недояждане, добавки и разнообразни пробни технологии. Тези положителни въздействия, „ хакове, “ се основават на научни открития, персонални опити със себе си, практики про‐ верени от времето и даже интуитивно следване на сигналите от нашите тела.

Биохакингът може и да е  просто смяна в лайфстайла или диетата, които усъвършенстват функционалностите на тялото. В същносттатова е холистичен метод, включващ в себе си практики като първокласен сън, постоянна физическа интензивност, оптимал набиране на витамин D, хидратация, дихателни техники, хормонален баланс и така нататък, като човек поема контрол върху личната си биология, тъй че да подобри физическото си здраве, продължителността и качеството на живот.  

Сравнително нова наклонност или не тъкмо

Концепцията за биология " направи си самичък " (do-it-yourself biology или DIY biology) и понятието са въведени още през 1988 година, т.е. преди 35 години. 

Биохакингът става известен в общностите на програмистите в Сан Франциско още през 2005 година посредством елементарни демонстрации на съществени опити. През 2008 година е учредена и организацията DIYbio, а през 2016 година е оповестено и провеждането на първата конференция, отдадена особено на биохакерството - още веднъж в Калифорния.

Лесни и бързи биохакове 

Те са лесни за осъществяване, само че успеваемостта им може да варира при другите хора. Важно е да сме търпеливи и поредни и постоянно да се вслушваме в тялото си. И несъмнено - да се консултираме с доктор, в случай че имаме характерни здравословни проблеми или положения, преди да вършим съществени промени в метода си на живот.  

Ето какво можете да извършите:

* да измененията режима си на хранене, с цел да одобряваме нужните нутриенти;

*да сте задоволително хидратирани, което е от решаващо значение за цялостното здраве (можете да употребявате приложения или бутилки за вода с маркери за време, които да ви припомнят да пиете постоянно вода);

* да подобрите продължителността и качеството на съня;



*да подобрите дишането с преодоляване дихателни техники, което (също както и качественият сън) ще помогне за подсилване на нервната система;

*да компенсирате неналичието на жизненоважни витамини, минерали и хормони (като е добре да се консултирате с доктор и авансово да извършите проучвания дали и какви неналичия имате). 



Много медицински експерти са съгласни, че биохакингът е метод да се усъвършенства здравето, само че предизвестяват да не се минава границата на рационалното. Човек елементарно може да се увлече и  да нанесе щета на здравето си, а не да го усъвършенства.  

Какви са рисковете

Въпреки че биохакингът наподобява многообещаваща наклонност, концепциите му пораждат и опасения за етиката и сигурността, изключително когато хората опитват с недоказани способи или субстанции без консултация и следене от експерти. Отговорното упражняване на биохакинг включва деликатни проучвания, съвещания с специалисти и фокусиране върху интервенции със мощна научна основа. 

Съществуват и опасности, свързани със следването на неофициални здравни препоръки от ненадеждни източници без научни доказателства, като блогове, обществени медии или " от уста на уста ". Всеки, който се интересуват от хакове за хранене, сън или фитнес, би трябвало да се съветва с медицински експерт или диетолог, преди да опита нов режим, с цел да се реши дали той е безвреден и подобаващ за съответните здравни потребности на съответния човек. И всеки би трябвало да следи и да следва сигналите на личното си тяло.  

Основната философия на биохакинга се върти към убеждението, че нашите тела и мозъци не са закрепени единици, а мощно адаптивни системи. И в случай че ги познаваме и разбираме, можем да вършим промени, с които да реализираме по-добро здраве и по-голяма продължителност на живота. Ние - за себе си, като следваме сигналите на личното си тяло и потребности, а не " да копираме " Брайън Джонсън да вземем за пример...

 
Странният случай на милионера Брайън Джонсън, който желае да живее постоянно
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР