Билкарите се оказаха едни от най-засегнатите от предложените от министерството

...
Билкарите се оказаха едни от най-засегнатите от предложените от министерството
Коментари Харесай

Гъбари и билкари ще плащат до 480 лева патентен данък

Билкарите се оказаха едни от най-засегнатите от препоръчаните от министерството на финансите данъчни промени за следващата година. Промените в облагането на този бизнес обгръща цели три закона, оповестяват от „ Сега “.

На първо място се планува хората, които събират и продават билки, гъби, трюфели, диворастящи семена и плодове, да минат на облагане с патентен налог. Според в този момент настоящото законодателство тези приходи би трябвало да се заявяват с годишната данъчна декларация и да се таксуват с 10% данък, по този начин както приходите от всяка друга трудова активност.

С смяна в Закона за локалните налози и такси събирането на билки, гъби, боровинки и други диворастящи плодове и растения се включва в листата с дейностите, които се таксуват с патентен налог от общините. Посочва се, че размерът на данъка може да варира сред 240 и 480 лева годишно.

Според претекстовете на законовата смяна задачата е изсветляване на този тип активност. Явно всеобщо събирачите на билки не заявяват приходите си от продажбата им. Патентният налог се приема като по-лесен метод дребните бизнесмени да бъдат облагани – заплаща се една закрепена сума, избрана от общината. Изискването е локалните физически лица и еднолични търговци да имат обороти под 50 000 лева годишно.

В претекстовете не се показва какъв може да е икономическият резултат от прекосяването към патентен налог, само че би трябвало да се знае, че този данък влиза в бюджетите на общините. Все отново се загатва, че в България има „ забележителна по размер активност по събиране на диворастящи лечебни растения, гъби, в това число трюфели, плодове и други Множество лица, най-много пенсионери, обществено слаби и безработни, правят постоянно такава активност и предават против възнаграждение събраните артикули “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР