Били сме вече там. Това беше сухата реплика, с която

...
Били сме вече там. Това беше сухата реплика, с която
Коментари Харесай

Вторият щурм към Луната

" Били сме към този момент там. " Това беше сухата имитация, с която преди към 11 години някогашният американски президент Барак Обама с лека ръка приключи галактическата стратегия Constellation. Така той зачерта амбициозните проекти на своя предходник Джордж У. Буш освен да върне американските астронавти на Луната, само че и да построи там изследователска база. Вместо това Обама самоуверено даде обещание подготовка за кацане на метеорити до 2025 година и на Марс до 2035 година На процедура обаче това бяха все неща, за което човечеството по това време нямаше нито софтуерните благоприятни условия, нито задоволително политическа воля. Година по-късно Обама постави точка и на именитата галактическа стратегия Space Shuttlе, без да осъзнава, че по този метод ще лиши Съединени американски щати от опция независимо да изпращат хора в орбита за близо 10 години.

Десетилетие по-късно светът е в зората на нова галактическа конкуренция. Настоящият щатски президент Джо Байдън избра друг метод и заложи на приемствеността във връзка с Космоса. Той реши да не приключва актуалната лунна стратегия Artemis, рестартирана от неговия предходник Доналд Тръмп. Републиканецът си беше сложил амбициозната (макар и нереалистична) цел да върне Съединени американски щати на Луната до 2024 година и това да бъде " огромният край " на неговия втори мандат.

Но с цел да бъде в крайник с времето, този път NASA има желание да изпрати там първата жена и първия цветнокож астронавт. И въпреки че през задаващата се година надали ще чуем актуален римейк на прословутата имитация на Нийл Армстронг за дребната крачка, която е " голям скок за човечеството ", съвсем несъмнено е, че ще забележим по какъв начин новата галактическа конкуренция, ориентирана към далечния Космос, престава да бъде единствено гръмка политическа изразителност. Защото този път Съединени американски щати се конкурират освен с Русия, само че към този момент и с изгряващи галактически сили като Китай, Индия, а даже в някаква степен с набиращата скорост частна галактическа промишленост, която постоянно кара плановете на NASA да наподобяват като нещо архаично и стопански несъстоятелно.
Готови за полет!
В първата половина на 2022 година, след серия съществени механически провокации и години пропуснати периоди, американската галактическа организация най-сетне ще направи действително изстрелване на новата свръхтежка ракета притежател Space Launch System (SLS). Първият й изцяло работещ първообраз беше дефинитивно приключен в края на октомври, сега минава през последни механически инспекции и би трябвало да извърши своя премиерен полет най-рано в средата на март. Според последния одитен отчет на NASA обаче съществува възможност тестовата задача да се забави и до началото на лятото.
Реклама
На процедура SLS е формалният правоприемник както на именитата " лунна " ракета Saturn V, употребена от Съединени американски щати по време на програмата Apollo преди към половин век, по този начин и на галактическите совалки, от чиито " осъвременени " съставни елементи значително е направена. Поне за известно време тя ще носи короната на най-мощната и в действителност единствена функционираща платформа за междупланетни пилотирани полети - най-малко до момента в който частната галактическа компания SpaceX на милиардера Илън Мъск успее да показва работещ първообраз на своята двустепенна свръхтежка ракета за многократна приложимост Starship. И да, все още нито една страна или корпорация по света не разполагат с различни софтуерни качества да изпраща астронавти в далечния Космос.

Основно предопределение на SLS на NASA ще бъде да транспортира 6-местната пилотирана капсула Orion до точки оттатък околоземната орбита. За момента единствената сходна дестинация, за която е реалистично да се приказва, е орбитата на Луната - галактическият транспортен съд не може да каца независимо на други небесни тела и ще е кадърен да прави самостоятелен полет с дълготрайност единствено до 21 дни. За по-далечни експедиции или по-дълъг престой в междупланетното пространство от порядъка на 30 до 60 дни Orion ще би трябвало да извърши съединяване с галактическа станция, която ще му обезпечава в допълнение електрическо зарежда и по-мощни животоподдържащи системи за екипажа. Подобна апаратура оттатък околоземната орбита обаче за момента не съществува.
Забавяния могат да се чакат и по линия на програмата за разработка на нови лунни скафандри, които ще бъдат подготвени за действителна приложимост най-рано през април 2025 година Източник: NASA " Порталът " към Луната
По проект построяването на първата станция в далечния Космос ще стартира най-рано след три години и ще носи името Lunar Gateway. Както се схваща от нейното име, тя ще е оборудване в орбита към Луната, ще може да подслонява до четирима астронавти и ще служи като междинна спирка при бъдещите кацания на лунната повърхнина. Първите й два сегмента ще бъдат изстреляни през ноември 2024 година на борда на тежката частна ракета Falcon Heavy.

Но защото дребната станция надали ще доближи първични оперативни качества преди датата на първия плануван полет с " прилуняване ", стратезите на NASA са принудени да потърсят различен метод. За задачите на третата задача от програмата Artemis Съединени американски щати възнамеряват авансово да изпратят към Луната специфичен частен спускаем уред на име HLS. Той ще е предопределен само и единствено за превозване на хора от орбита до повърхността и назад. Въпреки шумните митинги и правосъдни каузи от страна на декласираните съперници Blue Origin и Dynetics неговата разработка беше предоставена само на SpaceX, като за задачата галактическата компания ще получи от NASA финансиране в размер на 2.89 милиарда $. Фирмата на Мъск възнамерява да употребява като спускаем уред модифициран лунен вид на Starship, чиито размери неведнъж ще надвишават размера както на междупланетната капсула Orion и апаратите на конкурентните компании, по този начин и на бъдещата лунна орбитална станция.
Реклама
Едва при четвъртия полет от програмата Artemis и последващите задачи орбиталният комплекс Lunar Gateway ще може да влезе в ролята си на междинна спирка при проучването на естествения сателит на Земята. По думите на админа на NASA Бил Нелсън правосъдната сага към HLS обаче е забавила плана с най-малко 7 месеца, което сигурно ще измести бъдещия първи пилотиран полет до Луната най-малко за май 2025 година Според последния одитен отчет на щатската галактическа организация спомагателни забавяния могат да се чакат и по линия на програмата за разработка на нови лунни скафандри, които ще бъдат подготвени за действителна приложимост най-рано през април 2025 година
Завръщане в далечния Космос
За да се стигне до всичко това обаче, идният премиерен тестов полет на SLS и Orion, който се обрисува да е същински театър, би трябвало да мине безаварийно. Близо 100-метровата ракета притежател ще изпрати към Луната пилотираната капсула без екипаж по траектория, която минава на към 100 км над повърхността на земния сателит. След това апаратът ще влезе в така наречен отдалечена ретроградна орбита, където в близко бъдеще ще бъде ситуирана станцията Lunar Gateway. След престой там от порядъка на 1-2 седмици Orion ще се насочи назад към Земята, където ще би трябвало да показва, че безпроблемно може да понижи своята " транслунна " скорост (над 40 000 км/ч), навлизайки в атмосферата, без да заплаши живота и здравето на бъдещите астронавти.

Ако всичко към премиерната задача мине по проект, NASA ще стартира подготовката за Artemis II - 10-дневен полет на Orion до Луната и обратно (без кацане) с четирима астронавти на борда. Единият от тях ще бъде канадец, който ще стане първият неамериканец, летял в далечния Космос. Първоначално задачата трябваше да бъде осъществена в края на 2023 година, само че в подтекста на последните забавяния беше изместена за първата половина на 2024 година

Artemis II ще е извънредно значима задача по няколко аргументи. На първо място това ще е първият пилотиран полет на хора в далечния Космос след повече от половин век пауза, а също по този начин може да се реализира с всички налични запаси (за реализирането на Artemis III към този момент е необходим спускаемият уред HLS, който към момента не е построен). Преди да се насочат към Луната, астронавтите ще тестват системите на Orion за съединяване с други галактически апарати още до момента в който се намират в околоземна орбита. След това желанието на NASA е капсулата да се насочи на неколкодневно лунно странствуване и премине оттатък най-далечната точка, достигана в миналото от човешки същества по време на задачата Apollo 13. Идеята е по този метод да се разбере по какъв начин тъкмо реагира човешкото тяло при по-дълъг престой в далечния Космос и какво е въздействието на радиацията при прекосяването през така наречен пояс на Ван Алън - области от магнитосферата на Земята, наситени с високоенергийни заредени частици.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Политика 3 Енергетика 1 Икономика 2 Телекоми 3 Данъци и обезпечаване 1 Телекоми 2 Коментари и разбори 3 Медиа и реклама Реклама
Едва когато NASA се увери, че рискът за живота и здравето на астронавтите е позволен, нейното управление ще даде зелена светлина за първото кацане на Луната след повече от половин век пауза. Преди това обаче SpaceX също би трябвало да приключи създаването на своята революционна свръхтежка ракета притежател за многократна приложимост Starship/Super Heavy и в частност на нейния модифициран вид, кадърен да се " прилунява ". А както е известно, създателят на галактическата компания Илън Мъск има податливост самоуверено да залага в плановете си супероптимистични и съвсем невъзможни за съблюдаване периоди...
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР