Бил Браудър - един от идеолозите на американския закон срещу

...
Бил Браудър - един от идеолозите на американския закон срещу
Коментари Харесай

Бащата на закона Магнитски: Европейският му еквивалент не действа, България е пример за това

Бил Браудър - един от идеолозите на американския закон против световната корупция, наименуван " Магнитски ", разкритикува неговия европейски еквивалент в края на мандата на този Европарламент. Браудър цитира ангажимент на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е дала обещание по време на мандата ѝ това да бъде променено и поправено, само че това не се е случило.

" Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, английския или австралийския, ще видите, че той не включва корупцията. Напълно безсмислено е да има друг закон " Магнитски " в Европа, тъй като това значи, че в случай че сте подкупен деспот и дойдете в Европа, си запазвате благосъстоянието тук без никакви последствия ", сподели той в изявление за БНР.

Браудър даде за образец България, като сподели, че " един от глобените по закона даже беше в кабинета ", само че не конкретизира за коя политическа фигура приказва.

През 2021 година в листата попаднаха предприемачът Васил Божков, съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски, както и някогашният зам.-председател на Националното бюро за надзор на СРС Илко Желязков.

Две години по-късно, през 2023 година, глобени бяха още някогашният финансов министър в първото и второто държавно управление на ГЕРБ Владислав Горанов, някогашният стопански и енергиен министър Румен Овчаров, водачът на придвижване „ Русофили ” Николай Малинов и някогашните шефове на АЕЦ „ Козлодуй ” Александър Николов и Иван Генов.

Всъщност европейският режим за санкциониране на извършители на човешките права мъчно може да бъде наименуван европейски еквивалент - за разлика от американския закон, версията на Европейски Съюз не планува наказания за участници в огромни корупционни схеми.

Браудър е идеологът на закона " Магнитски " - американското законодателство, което разрешава налагането на наказания против задгранични жители, за които има съществени доказателства за осъществяване на огромни корупционни закононарушения и нарушавания на човешките права.

В края на 90-те години той работи като капиталов управител в Русия, като купува акции в подценени предприятия в тежко положение и пробва да употребява позициите си в тях, с цел да промени ръководството им.

За няколко години финансистът се трансформира в един от най-големите частни вложители на съветския финансов пазар. През 2005 година когато Владимир Путин към този момент е на власт в Русия, Браудър получава възбрана да стъпва в страната, а офисите му в Москва са обискирани от службите за сигурност.

Американецът наема експерта по данъчно право Сергей Магнитски да проверява какво се случва и той открива, че собствеността на съветските му активи е трансферирана нелегално на осъждано лице, което без съображение получава 230 милиона от възобновени налози. Вместо да арестуват причинителите на закононарушението, съветските управляващи задържат индивида, който ги изобличава - Сергей Магнитски.

Юристът е държан в пандиза в продължение на една година, където в последна сметка е погубен.

В изявлението за БНР Браудър акцентира, че законът " Магнитски " е ефикасен против диктатурата на Путин, само че за разлика от " съответните доставки на оръжие и съответното санкциониране на олигарсите и съветския нефт ", той не може да спре войната.

Финансистът показа и повода, заради която преди пет години е отклонил покана за посещаване в България.

" Ако бях пристигнал в България, рискувах да бъда предаден на Русия ", сподели той.

По думите му " не би пътувал до България, тъй като не му наподобява на страна, която напълно зачита върховенството на закона ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР