Със 124 гласа за, 52-ма против и 8 въздържали се

...
Със 124 гласа за, 52-ма против и 8 въздържали се
Коментари Харесай

На първо четене: Одобриха отпускане на пенсии за репресирани от комунистическия режим

Със 124 гласа " за ", 52-ма " срещу " и 8 въздържали се Народното събрание гласоподава на първо четене промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, който планува нарастване с 50% на добавката към пенсиите и основаване на нова правна рамка в Кодекса за обществено обезпечаване, където към този момент ще има пенсия за принуда.

" Представителите на Зелено придвижване в ПП-ДБ ще подкрепим направеното предложение, което го разбираме в двете му елементи - добавката в пенсията се трансформира в пенсия, тъй че да се преодолее казусът с неналичието на стаж и при навършване на години да се употребява тази пенсия, даже този стаж да не е налице. Поправките в Кодекса за обществено обезпечаване, даващи опция да се купат 3 години от репресираните не е са задоволителни да се изъплни това изискване. А другата част е да се увеличи нивота на тази добавка от 50% от междинната пенсия в станата, в този момент се повишава двойно с цел да се усъвремени към насотящия витален стандарт. Надявам се, че по този метод ще има правдивост към хората, изпратени в лагери и затвори и следва да създадем това, с цел да има правдивост към репресираните ", сподели Даниела Божинова - ПП-ДБ.

" В края на 49-ото Народно събрание бихме могли да създадем един жест, който заслужават нашите страдалци, отдали живата си за свободата и демокрацията. Това не е популизъм. Става въпрос за 6000 души. Всяка година на датите, свързани с удостояване паметта на жертвите на комунизма, аз се срещам с тези хора. Те са извънредно скромни. Те не желаят, не стачкуват, не се молят, просто питат, дали можем нещо да създадем за тях. А ние можем да актуализираме техните пенсии с 50%. Става дума за 10 млн. лева за идната година. Смятам, че тези хора заслужават да бъдат почетени и се надявам всички да подкрепим този законопроект, който да е венец за това Народно заседание в последия му ден ", уточни Румен Христов - водач на Съюз на демократичните сили, народен представител от ГЕРБ-СДС.

" Там, където репресираните, които са добили право на пенсия към сбора на пенсиите, имат право на добавка от 30 до 50% по настоящето законодателство. Ние предлагаме тази добавка да бъде увеличена с 50%, защото тези добавки не са обновени повече от 20 години. Ние предлагаме да се сътвори нова правна рамка в Кодекса за обществено обезпечаване, където към този момент ще има пенсия за принуда, защото има жители, които не са добили право на пенсия или това са по-малок от 100 гражадин, които не са имали нужните години и стаж ", уточни Севим Али - Движение за права и свободи.

" Предложеният законопроект се вкарва по две аргументи. За да осигурим малко повече гласове за идните избори и втората причина е, че тъй като ГЕРБ-СДС желаят да поддържат своя съдружен сътрудник и те работят в коалицонни взаимоотношеня от 10 години и 10 месеца, с дребни спирания и с разнообразни патерици. Това предложение е чисто предизборно и ние няма да го подкрепим ", сподели Георги Герогиев - " Възраждане ".

" Действително много политически наподобява, това което се вкарва. Ние от Българска социалистическа партия не желаеме да го политизираме. Ще създадем промени и оферти сред първо и второ четене и не се изкушавайте да го предложите на второ четене в този момент този законопроект. Считаме, че в огромна част от претекстовете на вносителите има много исторически нюанс и трява да се преглежда много по-внимателно. Не желая да влизам в дискусия, с цел да не се политизира въпросът, въпреки че по този начин наподобява. Независимо какъв брой са останали живите участници в антифашистката битка, те не са приети като участници във Втората международна война. Във Франиця и Унгария са приети. Тук приказваме за правдивост. Затова ви апелирам, дано да се обмисли. Нашите оферти ще ги създадем на второ четене и да разгледаме под този ъгъл измененията в закона, защото има исторически препратки ", сподели Борислав Гуцанов - " Българска социалистическа партия за България ".


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР