Бихме оценили като успех цялостното ни приемане в Шенген. Трудно

...
Бихме оценили като успех цялостното ни приемане в Шенген. Трудно
Коментари Харесай

Петър Мутафчиев: Трудно може да се каже, че частичното приемане в Шенген може да се определи като успех

Бихме оценили като триумф цялостното ни приемане в Шенген. Трудно може да се каже, че частичното приемане може да се дефинира като триумф, още повече като се слагат сходни условия за усилване контрола по границите. Това сподели някогашният министър на превоза Петър Мутафчиев в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

В договореностите с Австрия нямаме ясно стихотворец ангажимент по кое време ще бъдем признати в Шенгенското пространство, разяснява той. „ Ако деликатно проследим събитията, които предстоят в Съюза, ще разберем, че това няма да стане през 2024 и може би доста мъчно ще стане през 2025 година Предстоят ни европейски избори и едва ли остарялата Комисия ще поеме уговорката да взема решение въпроса с Шенген на България и Румъния ", разяснява Мутафчиев.

Той означи, че идващото председателство на Европейската комисия е на Унгария и че тя има изключително отношение към мигрантските процеси и ограничението им към вътрешността на Европа.

По думите му засилените инспекции по границите стартират да затрудняват транспорта на товари посредством сухопътния превоз.

От 2024 година влиза наложителна либерализация на пътническите транспорти при БДЖ. Според Петър Мутафчийски това е можело да се случи още през 2022 година

„ Обществената услуга е изискването, което страната слага. Държавата би трябвало да реши до кои гари би трябвало да пътуват влакове, какви влакове би трябвало да пътуват и с каква периодичност ", изясни той.

Условията за либерализацията би трябвало да дадат гаранция на българските жители, че те ще имат сигурен превоз. „ Т.е. да имат задоволително бази за поправки фирмите, които ще вземат участие, да имат добра организация, да бъдат сложени условия за възстановяване на услугата ", изброи Мутафчийски.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР