„Бих определил ситуацията в Западните Балкани и по-специално в непризнатото

...
„Бих определил ситуацията в Западните Балкани и по-специално в непризнатото
Коментари Харесай

Ситуацията на Балканите е взривоопасна

„ Бих определил обстановката в Западните Балкани и по-специално в непризнатото от половината страни от Организация на обединените нации Косово като взривоопасна. Проектът "Велика Албания " е един от най-активно развиваните националистически планове на Балканите от войните през 90-те насам.

Военен спор може да се появи като заплаха и даже настояща опасност по две линии - от замразените спорове в Западните Балкани или от ескалацията в Черно море, предизвикана от военните кораби и дрънкането на оръжия там. България няма капацитет за водач на Балканите, тъй като водачеството в този момент се реализира от Съединени американски щати. “ Това съобщи в изявление за Факти.бг специалистът по национална сигурност и учител във ВТУ „ Св. Кирил и Методий” професор Вихрен Бузов.

През последните дни се появиха нови апели за сливане на Косово и Албания, които провокираха недоволството на Сърбия. Според вас това провокации ли са, или обстановката в района стартира да ескалира?

Бих определил обстановката в Западните Балкани и по-специално в непризнатото от половината страни от Организация на обединените нации Косово като взривоопасна. Проектът "Велика Албания " е един от най-активно развиваните националистически планове на Балканите от войните през 90-те насам. Този план заплашва и целостта на Македония.

На него противостоят и други - сръбски с концепцията за раздробяване на Босна и Херцеговина и присъединение на Р. Сръбска към Сърбия, гръцки, великорумънски, обвързван с концепцията за обединяване с Молдова.

Изобщо изборът на Балканите е сред връщане към края на 19 и началото на 20 век или обикновено развиване, което да се опре на здравите сили в района.

А това са членовете на Европейски Съюз - България, Румъния, Гърция, които могат да станат основа на едно балканско обединяване по модела на Вишеградската четворка, и да се опитат да слагат по-остро нашите проблеми - да се спре незаконната миграция, да се разрешат замразените спорове, да получим действителен достъп до преимуществата на интеграцията в Европейски Съюз. Можем да приобщим към този план и Турция, която не е престанала да търси доближаване с Европейски Съюз и не се е отказала от интеграцията.

През последните седмици на Балканите се появиха няколко съществени въпроса. Ситуацията в договарянията сред Косово и Сърбия се усложнява. В същото време Турция и Гърция безусловно си насочиха закани за експанзия след конфликта на два кораба в противоречивия регион на Имиа и Кардак. Гърция се затруднява да реши въпроса с името на Македония?

Позицията на Гърция за Македония и нейното име не може да бъде преодоляна с напън. Както и няма сръбски политик, който ще се съгласи да признае страната Косово. Суперсилите и другите силово намесващи се фактори на Балканите като Европейски Съюз, не са в положение да схванат съдбоносния темперамент на тези условия. Може да се приказва и за огромна доза некомпетентност на гръцките политици, която докара до това изостряне на връзките. Турският президент протегна и изиска ценене на мюсюлманското малцинство в Гърция, само че не бе свестен.

Създават ли се условия за боен спор на Балканите?

Военен спор може да се появи като заплаха и даже настояща опасност по две линии - от замразените спорове в Западните Балкани или от ескалацията в Черно море, предизвикана от военните кораби и дрънкането на оръжия там. Отново дублирам, че рецептата е в основаване на съюз на балканските страни, които е време да изискат да бъдат не обект, а индивид на политика в отбрана на своите ползи. Трябва да се признае и стабилизиращата роля на Турция, която посредством Конвенцията от Монтрьо контролира пътешествията на кораби из Черно море до 21 дни. Нека напомним позицията на Борисов за Черно море - да бъде място за туризъм, а не за борба.

България сподели планове да бъде водач на Балканите. Как страната би трябвало да реагира в сходна комплицирана обстановка към себе си и би трябвало ли намерено да заема страна на някоя от спорещите страни?

Не бива да заемаме страна в замразените спорове, а да държим на справедливото им разрешаване. Нямаме капацитет за водач на Балканите, тъй като водачеството в този момент се реализира от Съединени американски щати. Има потребност от баланс обаче - може би посредством проникването на Китай. Но и не трябва да се поддаваме на всевъзможен диктат - да купим най-скъпите самолети или кораби, да минем на "сгъстен газ ", с цел да създадем Америка "отново велика " като отхвърлим по-изгодни планове.

Напоследък все по-усилено се приказва, че Европейски Съюз е отворен за участие на Западните Балкани. Това ли е универсалното решение на споровете в района?

Смятам, че обещанието за реализация на тези планове в 2025 година в този момент се употребява по сходство на обещанието Аляска да се върне на Русия след 100 година, изтекло през 1999 година Ще пристигна тази година и ще има още отсрочване. И това не се дължи единствено на нерешените спорове и на обстоятелството, че голям брой джихадисти свободно се разхождат из този регион. По-реалистична е вероятността да се офертират тези страни за НАТО, с цел да се избегне сигурното раздробяване на Босна и Херцеговина и намесата на Русия в този спор на страната на сърбите.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР