Бих казал, че Здравното министерство е най-тежкото, тъй като проактивната

...
Бих казал, че Здравното министерство е най-тежкото, тъй като проактивната
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Министърът трябва да може да балансира всички интереси в системата

Бих споделил, че Здравното министерство е най-тежкото, защото самодейната форма на ходовете там доста рядко може да вземе превес, или нещо хубаво, което се прави, доста рядко може да излезе на напред във времето, защото всички незавършени промени водят след себе си единствено проблеми. Министърът на опазването на здравето е трансфорат в пожарникар, който реактивно – а не самодейно – взема решение проблеми. Това сподели здравният икономист Аркади Шарков пред БНР във връзка изказването на проф. Христо Хинков, че няма да е министър след ротацията на кабинета.

По думите на Шарков здравният министър би трябвало да е на първо място балансьор. „ Той би трябвало да балансира всички ползи в системата, което е доста комплицирано. От друга страна би трябвало извънредно добре да приказва посредством медиите, тъй че ясно да показва позициите и да ги пази. Министърът би трябвало да е медиен човек с задоволително богат опит в ръководството, както и добре общопризнат и като специалист “, сподели икономистът.

Според Аркади Шарков фактически неналичието на политическа поддръжка е оказала решаващо значение за решението на министър Хинков, защото това не му разрешава да извършва съзнателно отговорностите си.

В отговор на въпрос какво му е толкоз особеното на „ Пирогов “, че може да докара даже до отвод да бъде подсилен министър, Шарково отговори, че „ Пирогов “ е знак на политическа мощ. „ Личното ми мнение е, че шефовете на лечебни заведения са и политически детайли в здравната система и със промяната на който и да било от тях всеки министър поема огромен риск. За проблема „ Пирогов “ се изчакват инспекциите от прокуратурата и на база на това ще бъде взето решение “, сподели той.

Според него в тази ситуация ходът не е бил придружен с задоволително ясна обосновка, както и не е бил координиран с политическите сили.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР