Би било грешка политиката по прехвърляне на перо в перо

...
Би било грешка политиката по прехвърляне на перо в перо
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Би било грешка политиката по прехвърляне на перо в перо да се възобнови

Би било неточност политиката по прекачване на перо в перо да се възобнови отначало, тъй като това има капацитет да докара до ново нарушение на разговора. Това сподели пред Zdrave.net Аркади Шарков, здравен икономист и консултант на служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, във връзка предлагането на НЗОК в плана за НРД 2023-2025 неизразходвани средства по бюджета на Касата да се трансферират от перо в перо без координиране с Лекарския съюз.

„ Тази процедура бе прекратена преди години, с цел да има равнопоставеност сред заинтригуваните страни по отношение на бюджета на НЗОК. Всеки би трябвало да знае с какъв бюджет разполага от началото до края на годината, това касае и прозрачността на бюджетния развой. Рисковете са това да има неконтролируем преразход при определяни пера, които да се компенсират от пера, които съблюдават бюджетната дисциплинираност и нормално икономисват. Накратко всеки ще пожелае да преразгледа “, безапелационен беше той.  

Шарков акцентира, че при подписването на анекса към НРД 2022 разговорът е бил усъвършенстван с помощта на обстоятелството, че Министерството на здравеопазването и в частност доктор Меджидиев е влезнал в ролята, която му е отредена по отношение на заложената нормативната рамка – да служи като мост, когато това се постанова. „ Ето за какво и резултатите са забележими – има подписан Анекс към НРД, както и разговорът сред заинтригуваните страни стартира да се изглажда. По отношение на дълготрайната вероятност на договарянията е мъчно да се даде оценка, тъй като се намираме в извънредно тежка политическа и икономическа конюнктура, само че съм оптимист по повод медиаторските функционалности на Министерството на здравеопазването. Въпреки това всяка една от страните в договорния развой би трябвало да бъде подготвена на взаимни отстъпки, с цел да се откри златната среда, несъмнено в интерес на българските медицински експерти и пациентите “, сподели Аркади Шарков.

От Zdrave.net го помолихме да разяснява и предлагането на от представители на лечебни заведения в болничната помощ и специалисти в региона на опазването на здравето броят на леглата в лечебните заведения да се разпределя на народен, а не на районен принцип.

„ Въпросното предложение не е в съгласие нито с мен, нито с други участници в извършената неофициална среща, където наличието ми е било от ъгъла на специалист. Станало е комплициране и подателят е позволил неточност, като го е изпратил по този начин завършено към БЛС. Считам тази глава за затворена, както и се надявам на по-добре завършена връзка за в бъдеще “, отговори Аркади Шарков.

По отношение на стадия, на който се намира построяването на Националната детска болница, съветникът на министъра сподели, че са извършени неофициални срещи с ръководителите на други сходни планове като да вземем за пример този в Бургас. „ Те са неразривно свързани, приказваме за стратегически метод за детското здраве в народен мащаб. Това е с фокус освен към актуалните генерации, а и за тези, които ще се раждат в бъдеще. Целта е детската болница в Бургас да бъде неразривно обвързвана с Националната в София, както и връзката сред звената и специалистите да е в крайник със актуалните цифрови технологии. В момента заданието за Националната детска болница е на стадий координиране с Министерството на културата и Министерството на околната среда и водите “.

А във връзка с измененията, нужни за превъзмогване на дефицита на медикаменти, Аркади Шарков съобщи, че дружно със Специализирания съвет по надзор на лекарствоснабдяването се работи по механизми за превъзмогване на евентуалните неналичия, като сега се организират срещи с отделите страни по проблема, в това число и виновната администрация от страна на страната, с цел да може да се уточни период за използването на сходен вид промени.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР