BgOnAir Възобновяват клиничните изпитвания на ваксината срещу коронавирус във Великобритания. Новината

...
BgOnAir
Възобновяват клиничните изпитвания на ваксината срещу коронавирус във Великобритания. Новината
Коментари Харесай

Говори българката, изпробвала ваксина срещу COVID-19

 BgOnAir Възобновяват клиничните изпитвания на имунизацията против ковид във Англия. Новината беше доказана от фармацевтичната компания и Оксфордския университет, който също взе участие в плана. Проучванията бяха спрени след открити странични резултати при един от пациентите. Сред доброволците, участващи в плана, е и българката Мария Спирова.

" Първата доза от имунизацията получих на 7 август. Аз съм към една от 11-те групи, които са част от тестването. Моята група е тази, на която ще се сложи най-високата доза ваксина. Предстои ми тази сряда, на 16 септември, да получа втората доза ", описа тя в телевизионно изявление.

" Никой в това изследване не знае дали получава пробната ваксина против COVID-19, или към този момент лицензирана ваксина срещу менингит, която се слага на контролната група, с цел да може да се наблюдава научно дали хора, които имат тази пробна ваксина, в действителност дават доста по-добър имунен отговор, в сравнение с хора със здрав организъм ", изясни Мария Спирова. " Получих най-често срещаната реакция. Около 40 часа поддържах по-висока температура - към 38 градуса, след което тя отшумя. Оттогава не съм получавала никакви признаци от организма си, че нещо се е случило с мен ", описа още тя. По думите й изискванията човек да взе участие в плана е да няма хронични болести, да е в положително общо здраве и да не се е сблъсквал с ковид и надлежно да няма антитела в организма.

" В момента знаем, че имунизацията основава добър имунен отговор и създава антитела. Не знаем обаче дали ги създава задоволително устойчиво и дали през идващите 10 месеца ще имам тази отбрана, или тя ще спадне доста бързо. Всяка седмица си върша PCR тест ", разясни Мария Спирова. От март, когато са почнали тестванията на имунизацията върху хора, до момента са инжектирани 18 000 души. Сред тях има двама, за които се е считало, че е допустимо да са развили непряк резултат. Става дума за някакъв тип неврологичен признак като отслабени крака.

" Няма обаче доказателства, че тези признаци са свързани с имунизацията. Проучването се спря, с цел да може английската регулаторна организация да прегледат данните. Заключението е, че няма задоволително доказателства, с цел да се свърже положението на този човек с тестването на имунизациите ", изясни Мария Спирова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР