БГНЕС Със своя заповед от днес министърът на здравеопазването забранява износа

...
БГНЕС
Със своя заповед от днес министърът на здравеопазването забранява износа
Коментари Харесай

Нова заповед на здравния министър спира износа на лекарства

 БГНЕС Със своя заповед от през днешния ден министърът на опазването на здравето не разрешава износа на избрани лекарствени артикули за лекуване на болести със социалнозначим темперамент - диабет, шизофрения и злокачествени болести. Недостигът на тези лекарства на пазара ще заплаши живота и здравето на забележителен брой пациенти в Република България. Неспазването или спирането на назначената на тези пациенти терапия ще докара до сериозен риск за живота и здравето им, а смяната в лечението може да бъде осъществена единствено след спомагателни лабораторни проби и нужда от посещаване при доктор, което в изискванията на изключителното състояние, обвързвано с COVID-19, основава спомагателен риск за тези пациенти. Още повече, че пациентите, които страдат от онкологични болести и диабет, спадат към рисковите категории пациенти по информация на Световната здравна организация според събраните данни за болестта COVID-19. Това се споделя в заповедта на здравния министър.

Забранява се и износът на избрани артикули, съдържащи етанол. Продуктите, съдържащи етилов алкохол (Ethanol), са необятно употребявани за стерилизация за попречване на по-нататъшното разпространяване на заболяването и за запазване живота и здравето на жителите и медицинските експерти. Търсенето на такива артикули е доста нараснало след оповестяването на изключителното състояние в Република България, като продължава да нараства и сега.

Забраната за експорт на посочените в заповедта лекарствени артикули е в действие до анулация на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и Решение на Народното събрание от 3 април 2020 година за удължение на периода на оповестеното изключително състояние.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР