БГНЕС Русия, Сърбия, Северна Македония честват днес Рождество Христово. Руският патриарх

...
БГНЕС
Русия, Сърбия, Северна Македония честват днес Рождество Христово. Руският патриарх
Коментари Харесай

Днес е Рождество Христово в Русия

 БГНЕС Русия, Сърбия, Северна Македония празнуват през днешния ден Рождество Христово. Руският патриарх Кирил отслужи среднощна коледна литургия в катедралния храм " Христос Спасител " в Москва. Както е известно - Руската православна черква се придържа в литургичния живот по юлианския календар, в който на 25 декември подхожда на 7 януари по григорианския календар.

Главата на Руската православна черква пожела силата на разсъдъка да се сплоти с добротата и правдата. Той съобщи, че раждането на Исус Христос е " най-значимото събитие в човешката история “.

Стотици вярващи се стекоха в храма, с цел да чуят службата, на която участва министър председателят Дмитрий Медведев дружно със брачната половинка си Светлана.

Президентът Владимир Путин поздрави руснаците за Рождество Христово, като им пожела здраве и благоденствие. Той акцентира ролята на Руската православна черква за укрепването на духовно-нравствените устои на обществото.

Самият Путин посрещна празника в Спасо-Преображенската катедрала в Санкт Петербург, където е получил свето кръщение. Той към този момент за трета година /след 2019 година и 2012 г./ посреща Рождество в този храм, съобщи ТАСС. Путин дойде в среднощ за присъединяване в празничната рождественска работа. Той остана над половин час на нощната божествена литургия, след което беседва с предстоятеля на храма Николай Бриндин и му подари икона.

Освен в Сърбия Русия  и Северна Македония Коледа по остарял жанр честват в общо 16 страни, измежду които Черна гора, Беларус, Етиопия, Грузия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР