БГНЕС По-важно е последното десетилетие, когато Борисов беше министър-председател и успя

...
БГНЕС
По-важно е последното десетилетие, когато Борисов беше министър-председател и успя
Коментари Харесай

Казаха откъде идва огромната драма между Радев и Борисов

 БГНЕС По-важно е последното десетилетие, когато Борисов беше министър-председател и съумя да наложи характерния си политически жанр. Така че българите да свикнат с него. Това разяснява в изявление за " Фокус " политологът Първан Симеонов.

,,Трудно ми е да обобщавам в няколко фрази, само че един е главният въпрос в края на третия мандат на: дали българският политически развой в последните години стана подобен, тъй като Борисов повлия със стила си, или назад - българският публичен живот, народът, респективно и българският политически развой са такива, няма по какъв начин да бъдат по-различни, и просто в лицето на си откриха майстора, както народът е споделил. Смятам, че Борисов даде каквото е в положение да даде на българския политически живот. Личното ми разбиране, като жител, а не като политолог, е, че на България към този момент е необходим различен жанр на ръководство, малко по-стратегическо, по-мениджърско и по-модерно``, споделя Симеонов.

По думите му сега нямаме ръководство, имаме следване. Борисов не ръководи обществото, той го следва. Борисов не постанова, той балансира. Борисов не е деспот, той е страхлив. Въпросът е, че когато пристигна един сериозен нов жанр на ръководство, който е малко по-стратегичен с дълготрайно целеполагане, а не толкоз ден за ден, както в този момент, може да срещне отпор от самите българи. Защото не счита, че българите сме най-дисциплинираното общество, готово да се стяга, да прави промени, да се разделя с част от достоянията си в името на поколенията, да стяга колана, аргументира вижданията си политологът Симеонов.

Според него Борисов в допълнение някак си демобилизира обществото, тъй като то се е научило, че всичко, което изиска, може да получи тук и в този момент.

Понякога огромното водачество е да можеш да казваш не, да кажеш на хората – в този момент ще е мъчно, с цел да може за поколенията да е по-лесно. Страхувайки се за рейтинга си, Борисов не може да направи това. Кажи-речи цяло едно потомство в България е социализирано с концепцията, че по този начин се прави политика. Не съм сигурен, че по този начин се прави политика, само че след Борисов не съм и сигурен, че българите биха понесли различен вид политика, счита още Първан Симеонов.

По неговите думи за президентската роля би била най-сладката - като бенефис на политическия му живот. 

" Първо, че ще е бенефис на политическия му живот, второ това е популярност без отговорност. От заран до вечер ще може да обикаля и да реже ленти, а никоя отговорност няма да е негова. Знаете, че в България президентските пълномощия са основно церемониални и имат отношение към външната политика, нещо, което се услажда на Борисов. Но Радев е много мощен претендент. Тук Борисов ще се пробва по някакви обходни пътища, вероятно с вид Българска социалистическа партия да подлее вода на Радев, Движение за права и свободи да бъдат примерно пуснати отчасти във властта, а след това да оказват помощ за президентските избори. Движение за права и свободи доста намерено, още преди митингите лятото, предлага своята формула и му споделиха – слизай, имаме по-добра формула и за теб има място в нея по един или различен метод. Но... Борисов може да бъде добър като президент, само че сега е слаб като претендент за президент “, разяснява още Първан Симеонов.

Той разяснява и връзките сред Борисов и Радев, при все това непрекъснато има конфликти по разнообразни тематики сред институциите.

" Излишно е да споделям, че даже опозиционерите в България звънят на Борисов по телефона, с цел да съгласуват с него дали и какво да вършат. е едно от дребното, да не кажа единственото, изключение от всичко това. Той проби схемата, проби тази система. От там идва голямата драма сред Радев и Борисов, с изключение на всички персонални и символни проблеми сред двамата генерали. Просто Радев не е по сметката на Борисов и на ГЕРБ “, разяснява Симеонов. По думите му това значи, че ще има стълкновение.

" Дали Борисов персонално би излязъл в тази борба, той мъчно би влезнал в стълкновение, за което знае, че може да изгуби. От днешна позиция сравнението в рейтинга на двамата е напълно в интерес на Радев. Но да не забравяме фактора Движение за права и свободи, който вероятно би могъл да помогне на претендент на ГЕРБ, било то и Борисов. Това обаче са безусловно ранни сметки. Първо би трябвало да забележим резултата от парламентарните избори “, добави Симеонов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР