БГНЕС ившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести

...
БГНЕС
ившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Нека Господ да прости на Стойчо Кацаров

 БГНЕС ившият шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания - проф. Тодор Кантарджиев, коментира в студиото на " България заран "  Плана за деяние при нова вълна от Ковид-19, който бе показан през вчерашния ден от здравния министър доктор.

" Цялата общност го чакаше, имаше доста нови и хубави неща. Такъв проект има още от юни 2020 година, беше импортиран в Народното събрание. Това, което в този момент беше показано като ново, в действителност не е ново. Новите неща са малко противоречиви. Първото е, че ще има чисти стаи в лечебните заведения, където един медицински личен състав ще се грижи за коронавирус болните и за другите заболели, което не е обосновано. Не са изяснени някои въпроси с гражданските права и дискриминирането. Теми като затваряне, условие на документи... Именно колективът, който показа този проект, беше измежду най-върлите критици на затварянето. Много ме тормози граничният надзор ", съобщи епидемиологът.  

" Министърът си разреши да каже, че надали не с помощта на него се прави секвениране и даже го обърка със секвестиране. Доста е подлагал на критика моята подготовка, аз му прощавам, дано Господ да му елементарни. Опита се да каже, че НЦЗПБ до момента безредно е секвенирал. НЦЗПБ от 3 години се готви за целогеномно секвениране. Закупили сме най-модерните апарати, подготвили сме хора ", сподели още проф. Кантарджиев пред. 

Той изрази вяра да сме като Полша и Франция и да не ни засегне доста Делта разновидността. Защото с тези ограничения - да се позволява занижен надзор на границата на хората със документи, не са хубави тези неща, означи консултантът по имунизационния развой към Столичната община.

  " Освободен съм от към месец и нямам точни данни за имунизациите, само че с цел да дариш на други страни, това е продължителна процедура с някои опасности. Грехота е, когато наши братя желаят имунизациите, те да не се оползотворят. Досега Щабът по имунизация работи идеално. Общественият съвет е доста прекрасен, но защо беше забравено да бъде поканена Българската православна черква?! Ние сме единствената страна, която не затвори храмовете поради Ковид-19 и не позволи заразяване в църквите. Учудва ме, че в този момент Църквата е пренебрегната. Може би тъй като свърши добра работа, това е стилът на Министерството на здравеопазването ", сподели още гостът в студиото. 

Ако през 2020 година бяхме позволили по няколко хиляди заболели дневно, щеше да има колапс на здравната система, уверен е проф. Кантарджиев. И посочи че навременните ограничения дават резултат. Ако напълниш лечебните заведения и започнеш ограниченията, резултатът им идва 2-3 седмици след въвеждането, означи той. 

По думите му народът би трябвало да си почине от напрежението и да употребява топлото време. " Моля ви, ваксинирайте се, това може да ни избави! ", настоя някогашният началник на НЦЗПБ.

" Колкото си по-болен и с хронични болести, толкоз по-важно е да се ваксинираш. Който желае да си имунизира децата над 12-годишна възраст, с имунизацията на Pfizer може да ги имунизира. Деца с белодробни болести, астма или диабет е доста добре да се имунизират ", акцентира проф. Кантарджиев. 

" Ваксинираните с множеството имунизациите в нашата страна са предпазени от Делта разновидността. Излязоха становища за Pfizer и Moderna, че имунитетът е пожизнен. Разбра се, че който е карал болестта, има имунитет дълги години. Pfizer и Moderna пазят от индийския вид ", уточни още епидемиологът.

Проф. Кантарджиев дефинира като дискриминационна плануванаъа мярка до детските градини да не се позволяват деца на неимунизирани родители.  

" За два месеца показват неща, които не са премислени. Вместо да надграждат това, което беше направено. Пуснаха се " зелени коридори " хората да се имунизират. Първата мярка на Кацаров беше да спре коридорите. След един ден ги пусна. След това сподели: Пускам ги, само че предпочитано в тях ще се имунизира еди кой си. Противоречиви  мнения, създаващи съмнение в това, което до момента се е предписание ", счита той.

" Ако не бяха имунизирани първо лекарите и сестрите, при пролетната вълна тази година можеше да останем без доктори и сестри. 1/3 от лекарите са на моите години, а както се схваща от мнението на министъра - не ставаме ", изясни проф. Кантарджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР