БГНЕС Докато не получим правни гаранции – както от Скопие, така

...
БГНЕС
Докато не получим правни гаранции – както от Скопие, така
Коментари Харесай

Захариева каза при какви условия ще подкрепим Северна Македония

 БГНЕС Докато не получим правни гаранции – както от Скопие, по този начин и в подтекста на преговорния развой в Европейски Съюз, че политиката ще бъде изменена, ние не можем да дадем единодушие за осъществяване на първата междуправителствена конференция и пускане на договаряния за участие “. Това съобщи пред депутатите в Народното събрание вицепремиерът и външен министър, която бе извикана на чуване, с цел да даде настояща информация пред депутатите за връзките ни с нашата съседка.

" Българските национални ползи в районен съд Македония са обект на публичен и политически консенсус, пресичащ през поколенията външната политика на България, залегнал в декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 година Тази декларация е образец за последователност във времето и на междупартиен консенсус, с който малко страни могат да се похвалят. Те ни дадоха и нужната политическа тежест да отстояваме решително националния си интерес в диалозите си със Скопие “, означи Захариева.

Тя бе безапелационна, че страната ни е положила всички нужни старания, с цел да реализира едно качествено ново начало в връзките си с районен съд Македония – от признаването на нейната самостоятелност, през подаването на ръка за помощ и българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, до помощта ни за справяне с COVID-кризата.

Според външния ни министър България постоянно е демонстрирала " поредност, предсказуемост, бистрота и конструктивност “. " Независимо от всички наши прояви на добросъседство, Скопие не промени същността на своята политика към България. Ангажиментите към страната ни резервираха само декларативен темперамент, а всъщност Скопие продължи политика си в поддръжка на неоснователните малцинствени, исторически, езикови и други искания. Имаме дълъг лист от случаи, в които те не се придържат от подписани двустранни документи “, сподели още Захариева пред депутатите.

От парламентарната естрада Захариева съобщи, че съгласно нея тоталитарното мислене към момента държи хората в Македония " в клещи “, давайки за образец проведеното от кмета на Скопие честване на годишнината от гибелта на Тито. " Докато огромна част от другите някогашни Югославски републики почитат множеството жертви на режима на Тито, в Скопие неговото завещание се възвеличава. За страдание, тази идеологическа структура, подхранвана от " дълбоката страна “, за която приказва някогашния министър председател Любчо Георгиевски, държи обществото в капан “, счита външният ни министър.

Като образци уточни още административните пречки пред българския бизнес в Македония, бавенето на транспортния кулоар номер 8, антибългарската изразителност в медиите и изкривеното показване в средствата за всеобща информация на българската позиция.

" Ние оставяме вратата за връзка и сме подготвени във всеки един миг за двустранни договаряния с районен съд Македония “, означи в умозаключение нашият първи посланик. 

В Народното събрание се яви и вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. По думите му последно време в македонските медии няма толкоз изявления за ковид, колкото против България.

" Македонските жители да зададат въпроса на своето държавно управление за какво водиха такава политика, която докара до това, че договарянията не започнаха ", сподели той.

" Говорът на омразата е част от една политическа процедура, която цели построяването на една нова, друга от българската еднаквост, само че въз основа на ненавист на българския народ и всичко българско. Нещо, което не може да бъде разрешено. Това е диалект на омразата и деянията му. Най-накрая диалозите стигаха до една обстановка, в която трябваше да четем история и да си демонстрираме документи. България се държа кооперативно до последния миг, тъй като България има своята ясна отговорност, която е поела не от европредседателството си, а по принцип води като политика отдавна – да бъде фактор на непоклатимост, мир и ред на Балканите “, добави Каракачанов.

А министър председателят е на мнение, че България постоянно е подкрепяла европейската интеграция на Република Северна Македония. Изрази го на държавното съвещание. Борисов подсети, че точно България уверено поддържа Република Северна Македония за участието й в НАТО.

" Били сме извънредно доброжелателни, загрижени и в диалозите, които сме водили с тях, доста деликатно сме им обяснили до каква степен могат да стигнат нашите взаимни отстъпки “, посочи министър председателят. Борисов подсети, че беше основана смесена историческа комисия, в границите на която специалистите да решат противоречивите въпроси с точни причини. Министър-председателят посочи, че са извършени десетки диалози, в това число с присъединяване на вицепремиерите Захариева и Каракачанов, в търсене на взаимни отстъпки, тъй че да не бъде България страната, която да каже " не “ на същинското започване на договаряния в този момент.

Премиерът изрази страдание, че в Скопие не са показали ангажираност, смятайки че с напън и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция. " Нашата позиция не е позиция напук или позиция да спрем нашите най-близки другари “, посочи министър-председателят. По думите му българската позиция е кардинална и отразява упованията на всички български жители. " Готови сме да продължим диалозите “, добави Борисов и подчертава върху осъществяването на Договора за добросъседство. Министър-председателят изрично възрази против потреблението на антибългарска изразителност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР