БГНЕС Берлинската стена падна преди повече от 30 години, но тъмната

...
БГНЕС
Берлинската стена падна преди повече от 30 години, но тъмната
Коментари Харесай

Европа остава на милостта на Путин и сама е виновна за това?

 БГНЕС Берлинската стена падна преди повече от 30 години, само че тъмната политика на Студената война може да се върне в Европа, написа английският вестник  " Дейли Мейл "  в материал, показан без редакторска интервенция и съдържащ оценките и мненията само на създателя си. Руският президент Владимир Путин с присъщата си жестокост употребява енергийната рецесия, с цел да сплаши съседите, да ускори автокрацията си и да изнудва Запада.

Неговото оръжие в тази нова враждебна акция са доставките на газ, защото Русия има големи газови залежи и мрежа от тръбопроводи, които доставят това гориво на пазара.

Тази инфраструктура, отчасти наследена от руската империя, дава на съветския президент ефикасни лостове, което му разрешава от ден на ден да затвърди своето владичество в района. В объркването и разтърсванията на енергийния пазар през последните дни Русия ясно показва способността си да ги манипулира за своите геополитически цели.

Когато цените на контракта за газ се покачиха с 40% в сряда единствено за 24 часа, а съветският държавен експортен монопол " Газпром “ беше упрекнат в ограничение на доставките за Европа и отвод да запълни подземните си складове за газ там. Усещането за съветско владичество бе в допълнение засилено, когато единствено няколко думи от Путин бяха задоволителни, с цел да паднат цените на газа незабавно.

Показвайки позицията си на кукловод, Путин сподели с нотка на изнудване, че доставките могат да бъдат увеличени. " Нямаме потребност от такова спекулативно неспокойствие ", сподели той и добави, че европейските водачи би трябвало да договарят с " Газпром ". Путин може да се държи като мафиотски необут отпред на тайфа рекетьори, само че Англия и европейските страни играят в негова изгода от доста години с техните неправилни и недалновидни политически решения.

За да бъдем почтени, би трябвало да се каже, че Европейски Съюз подхваща избрани стъпки, с цел да отстрани съветския ярем от врата си. За тази цел той построява нови транснационални тръбопроводи, разбивайки монопола на Кремъл върху преноса изток-запад и организира радикални промени на енергийния пазар, изоставяйки корумпирания и експлоататорски бизнес модел. Европа също е пионер във вноса на полутечен природен газ от страни като Катар.

Независимо от това, тя усилва зависимостта си от задгранични доставки, като унищожава личната си енергийна промишленост. Засега възобновимите източници не са в положение да компенсират дефицита на сила, изключително през последните месеци, когато породи безветрие.

Във Англия проблемите се усещат изключително остро, тъй като страната е съвсем преди всичко в Европа във връзка с потреблението на газ. В същото време през последните 20 години доста е понижила производството на газ от богатите залежи в Северно и Ирландско море.

Страната не употребява големите ресурси от шистов газ, които се намират на територията ѝ, макар че с помощта на тези запаси Америка неотдавна възвърна " енергийна си самостоятелност ". Вместо това Англия усилва енергийната си накърнимост, като употребява системи за доставка, както по тръбопроводи, по този начин и по море. В проява на извънредно неблагоразумие държавното управление на торите през 2017 година реши да затвори голямо оборудване за предпазване на газ в Йоркшир, обвързвано с газово находище. Консерваторите имат вяра, че втечнения природен газ постоянно ще се доставя в обилие, до момента в който енергийните компании считат, че ограничението на потенциала за предпазване ще усили цените и по този метод техните облаги.

Изминаха четири години и практиката сподели, че това беше пагубно решение, заради което страната се озова във властта на Путин. Чрез манипулиране на енергийните пазари, Путин има непосредствена цел, която е кристално ясна. Той желае да принуди Европа бързо да утвърди противоречивия водопровод " Северен поток-2 "  и да го пусне в употреба. Изграждането на този водопровод е приключено, той е положен по дъното на Балтийско море и заобикаля Украйна, в източната част на която Русия води война посредством пълномощници от 2014 година

Критиците споделят, че " Северен поток-2 " ще даде на Русия прекомерно огромно въздействие върху районните енергийни доставки и цени. Но е извънредно значимо планът да бъде подсилен от Германия, която слага надеждни доставки на на ниска цена съветски газ над ползите на сигурността на своите източноевропейски съседи. Администрацията на президента Джо Байдън, която се бори да поправи вредите, нанесени на връзките на Америка с Европа при Доналд Тръмп, се отхвърли от възраженията си по плана. В резултат на това Украйна и други страни от Източна Европа станаха заложници на Русия. Кремъл може да им спре газа, като в същото време продължи да го доставя на останалата част от Европа.

Всъщност Русия ще може да обърне една група страни против друга, създавайки ужасна система на делене и притежаване. Тя ще ръководи. Юрий Витренко, началник на украинския енергиен колос " Нафтогаз ", съобщи тази седмица: " Москва лимитира доставките на газ в опит да накара Европа да признае Северен поток-2 ".

" Действията на Русия са ослепителен образец за това по какъв начин газът се трансформира в оръжие. Всеки, който отхвърля да признае сходни дейности на Москва, изключително когато работи толкоз безсрамно, изпраща рисков сигнал до руснаците, че могат безнаказано да изнудват Европа с газ ", добави той, представен от " Фокус ".

Като се има поради всичко това, Украйна скоро неизбежно ще потъне в друга рецесия, която може да се окаже доста по-голяма от рецесията, която докара до анексирането на Крим през 2014 година Последиците ще бъдат пагубни, изключително в светлината на неустойчивостта и слабостта на европейската стопанска система след пандемията.

Последиците от енергийно владичество на Русия може да са извънредно рискови и в тези условия Европа се оказва в обстановка на защита. Например, какво ще стане, в случай че Русия превземе Естония и Путин заплаши Европа с понижаване на газа? Ще отговори ли НАТО на това? Единственият метод да се отстранен оковите на енергийната взаимозависимост е да развие свои лични запаси и да сътвори складове.

През 70 -те години на предишния век, заради зависимостта на Запада от близкоизточния нефт, стартира епоха на районни спорове и икономическа рецесия. Би било покруса, в случай че същото се случи през днешния ден заради нашата взаимозависимост от съветския газ.

Източник:
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР