БГНЕС 5+2 партии влизат в следващия парламент. Това сочи проучването на

...
БГНЕС
5+2 партии влизат в следващия парламент. Това сочи проучването на
Коментари Харесай

Проучват: ГЕРБ и БСП с фотофиниш, ако изборите бяха днес

 БГНЕС 5+2 партии влизат в идващия парламент. Това сочи изследването на изследователския център " Тренд ", което е направено по поръчка на " ".

Моментната фотография демонстрира сигурни пет партии в идващото Народно заседание. Освен ГЕРБ (24,1%) и социалистите (23,6%), присъединяване с 15,9% ще има партията на Слави Трифонов, Движение за права и свободи (10,2%) и " Демократична България " (8,8%).

С действителни шансове за посланичество остават групировката към Мая Манолова (3,9%) и " Обединени патриоти " (ВМРО и НФСБ) с 3,8%. Социолозите от " Тренд " не намират промени в поддръжката за по-малките играчи спрямо предходни месеци. Разликите са в границите на общоприетото статистическо отклоняване, настояват откривателите.

Сравнителният разбор на данните с тези от септември демонстрира, че няма основна разлика в отношението към Народното събрание, държавното управление и президента. Оценката за работата на Народното събрание продължава да бъде най-ниската от всички държавни институции.

Три четвърти от българите правят оценка негативно работата му, а единствено 14% - позитивно. Няма огромна смяна и в поддръжката за работата на държавното управление - и през септември, и в този момент всеки пети харесва по какъв начин работи кабинетът.

48% правят оценка позитивно активността на президента против 39% на противоположния полюс. Има наклонност към леко повишаване на отрицателните оценки за работата на президентството от август досега, демонстрират данните.

През октомври поддръжката за главните политически сили е нормализирана след два месеца внезапни промени в електоралните настройки.

Социолозите са проучили и настройките към разпространяването на ковид. Страховете от по-масова болест порастват редом с растящия всеки ден брой инфектирани, само че все пак всеки втори българин е уверен, че не би трябвало да се възвръщат по-строги ограничения против пандемията. (Проучването е извършено сред 3 и 10 октомври.)

След два следващи месеца на спад в публичната поддръжка за главната ръководеща партия и растеж при извънпарламентарната съпротива, през октомври вотът за двата най-големи политически съперника е нормализиран.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия остават в на практика паритет. Политологът от " Тренд " Димитър Ганев допуска, че на парламентарните избори двете партии ще излязат в обстановка " фотофиниш ".

Съдът и прокуратурата губят поддръжка за работата си от митингите до в този момент, е идващ извод от данните на " Тренд ". Макар митингът да е ориентиран против прокуратурата, пасив търпи и съдът, възприеман дружно с нея като част от правосъдната система. Вероятно това е и повода двете институции да получават огледално по към една пета положителни оценки за работата си, а преобладаващите да са негативните - над 60%.

Според социолозите има динамичност и в оценките за работата на полицията. Ако преди протеста позитивните са доминирали - тогава 48% са подкрепяли дейностите на органите на реда, а 38% са били на противоположния полюс, то през октомври това съответствие е обърнато. Отрицателните оценки за работата на полицията преобладават, въпреки и с малко - 45:43%.

Проучването на " Тренд " не записва смяна в отношението към армията - 47% правят оценка работата им позитивно, 31% - не. Българската национална банка резервира положителен рейтинг - 43% нямат рецензии към работата ѝ, 29% са с отрицателно отношение към нея.

След промяната на омбудсмана, институцията загуби част от поддръжката си, само че все пак и през октомври заявените положителни оценки са повече от негативните, демонстрира изследването. Имаше съмнение в отношението към църквата в пандемията поради дебата към визитите в храмовете по време на празници. Но през октомври позитивните мнения се възвръщат на равнища от края на предходната година. Това прави Българската православна черква институцията с най-висока позитивна оценка.

" Тренд " тества настройките на българите и по тематиката за COVID-19 всеки месец от март насам. След първичното утешение, което последва от либерализацията на ограниченията, страховете на хората последователно нарастват.

През октомври към този момент две трети, или 66 на 100 от българите, са уверени, че епидемията от ковид ще продължи да се разраства, до момента в който през август те са били 48%. Че болестта затихва, в този момент настояват едвам 15% против 34% през август, демонстрират сравнителните данни.

Повече са българите, съгласно които би трябвало да се възстановят част от ограниченията против разпространяването на заболяването - от 25% през септември, в този момент те са 32%. Въпреки това болшинството - 50% от българите, са срещу установяването на по-сериозен и непоколебим ограничаващ режим в страната, демонстрира изследването на " Тренд ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР